Kyperští politici budou jednat, zda země přijme pomoc od EU

25.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nikósie 25. června (ČTK) - O prohlubující se krizi na Kypru budou v úterý odpoledne jednat předáci tamních politických stran. Oznámila to dnes kancelář kyperského prezidenta Demetrise Christofiase. Političtí vůdci budou diskutovat zejména o tom, zda by měla země přijmout finanční pomoc od Evropské unie, nebo se po úvěrech poohlédnout jinde.

Kypr má pod vlivem dluhové krize v Řecku velké problémy ve svém bankovním sektoru a do pátku potřebuje získat 1,8 miliardy eur (46,4 miliardy Kč) k rekapitalizaci druhé největší domácí banky Cyprus Popular Bank. Nikósie už řadu týdnů zvažuje, zda požádá o úvěr k sanaci bank evropský stabilizační fond EFSF, nebo zda se obrátí o pomoc na Rusko nebo Čínu.

Zdroj z vlády agentuře Reuters řekl, že prezident Christofias chce před konečným rozhodnutím žádost o finanční pomoc konzultovat šéfy politických stran. To naznačuje, že rozhodnutí padne už brzy.

Prohlášení prezidentské kanceláře vyšlo krátce poté, co mezinárodní ratingová agentura Fitch snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Kypru do spekulativní kategorie. Agentura očekává, že Kypr bude potřebovat na záchranu svých bank až čtyři miliardy eur, což představuje téměř čtvrtinu ročního výkonu jeho ekonomiky. Bude si tak podle Fitch muset půjčit od EFSF peníze k rekapitalizaci bank a od Ruska bude potřebovat bilaterální úvěr ke krytí rozpočtových deficitů do konce příštího roku.

Guvernér ruské centrální banky Pavel Medveděv v polovině června řekl, že Rusko je připraveno poskytnout zadluženému Kypru novou půjčku v sumě až pěti miliard eur. Moskva již loni v prosinci poskytla Kypru úvěr 2,5 miliardy eur na 4,5 roku při úrokové sazbě 4,5 procenta.

O půjčce z Ruska nebo Číny k financování schodku Nikósie uvažuje proto, že obdobná pomoc od EU by byla provázena přísnými podmínkami. Naopak pomoc EFSF bankám by ve světle nedávné dohody EU se Španělskem na takové podmínky vázána zřejmě nebyla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK