Vládá schválila legislativu, která sjednotí pojistky žen a mužů

26.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vláda dnes schválila změny v legislativě pojišťovnictví a penzijního připojištění se státním příspěvkem v souvislosti se zrušením výjimky ze zásady rovného zacházení pro pojišťovnictví v právu EU. ČTK to řekl zdroj obeznámený s jednáním vlády. Evropské, a tedy i tuzemské pojišťovny a penzijní fondy musí do 21. prosince 2012 u nových smluv sjednotit sazby pojištění pro ženy a muže. Toto opatření podle expertů zdraží ženám rizikové pojištění až o 80 procent.

 

Zákaz Evropské komise rozlišovat cenu pojištění podle pohlaví je pro všechny pojišťovny v členských zemích obrovskou revolucí, řekl již dříve ředitel odboru životního pojištění České pojišťovny Martin Zemánek. Přirovnal to k tomu, jako kdyby komise pojišťovnám přikázala, aby pojištění proti velké vodě bylo pro dům u Labe v Děčíně a Poštovnu na Sněžce stejně drahé. Jednotná cena bude podle něj pro ženy velmi pravděpodobně znamenat u vybraných pojištění zdražení. Nyní je pro určité věkové skupiny rozdíl v sazbách pojistného mezi muži a ženami i více než dvojnásobný, dodal.

Na českém trhu se nyní používá pohlaví jako faktor pro stanovení pojistného především u životního pojištění, u důchodového pojištění, u pojištění nemoci a u některých úrazových pojištění. U pojištění motorových vozidel se v ČR na rozdíl například od Německa nebo Británie pohlaví většinou nepoužívá.

Experti očekávají, že pojistné nebude sjednoceno na průměru sazeb mužů a žen, ale bude se spíše blížit vždy vyšší z obou sazeb. "U rizikového životního pojištění, které si klienti často sjednávají například současně s hypotékou, předpokládáme, že se výrazně zdraží pojistné pro ženy a mírně zlevní pro muže. Odhadujeme, že se ženám zdraží rizikové pojištění o 40 až 80 procent," uvedl ředitel poradenských služeb pro pojišťovnictví v Deloitte Karel Veselý.

Ženám se prý dále zdraží pojištění nemoci a některá úrazová pojištění. Naopak mužům se zdraží patrně pouze komerční důchodové pojištění, které se nyní na českém trhu příliš neprodává. Mohlo by se však stát do budoucna zajímavou alternativou k budoucím penzijním fondům. Zdražení však pro muže učiní doživotně vyplácené důchody komerčně málo zajímavými.

Jednotné sazby pojistného pro ženy a muže musí být zavedeny pro nové pojistné smlouvy od 21. prosince 2012 na základě loňského rozhodnutí Soudního dvora EU.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK