Česká zbrojovka loni hospodařila se ziskem přes 225 milionů korun

28.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Uherský Brod (Uherskohradišťsko) 28. června (ČTK) - Česká zbrojovka z Uherského Brodu, výrobce ručních palných zbraní, vykázala za loňský rok zisk po zdanění přes 225 milionů korun, což je oproti roku 2010 nárůst o 63 procent. Společnost měla loni nejvyšší tržby ve své historii. O 95 milionů přesáhly dvě miliardy korun, což je meziročně nárůst o 23 procent. Uplynulý rok 2011 byl pro společnost obdobím výrazného růstu, uvedl dnes generální ředitel a předseda představenstva společnosti Lubomír Kovařík.

Pro letošek Česká zbrojovka opět očekává tržby přesahující dvě miliardy Kč. Auditované výsledky loňského hospodaření schválila v úterý valná hromada, dnes je firma zveřejnila. V loňském roce společnost vyrobila téměř 180.000 zbraní. Export tvořil přes 70 procent produkce. Společnost vyváží do více než 150 zemí. Největší teritoria mimo Českou republiku a Slovensko jsou tradičně evropské země a také USA, kde působí dceřiná společnost CZ-USA.

V tuzemsku firma dodává zbraně i české armádě, letos má jít asi o 1200 útočných pušek a 60 granátometů. Společně s Meoptou Přerov mají do konce roku 2013 dodat zbraně za více než miliardu korun. "Tyto dodávky jsou pro nás důležité nejen z hlediska přímého ekonomického dopadu, ale také proto, že Česká zbrojovka se tak po delší přestávce vrátila do pozice strategického dodavatele ozbrojených sil," uvedl Kovařík.

Česká zbrojovka patří mezi největší zaměstnavatele ve Zlínském kraji. Průměrný počet kmenových zaměstnanců společnosti loni dosáhl čísla 1209, předloni to bylo 1164. Externích zaměstnanců firma zaměstnávala 118, v roce 2010 to bylo 48.

Současná akciová společnost Česká zbrojovka vznikla v roce 1992. Historie zbrojní výroby v Uherském Brodě ale sahá až do 30. let minulého století. Loni si tak firma připomněla 75. výročí svého založení. Kromě produkce zbraní v mateřském závodě vyrábí zbraně pro sport a lov v Brně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK