Japonské akcie díky summitu EU posílily, euro prudce stouplo

29.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. června (ČTK) - Japonské akcie dnes posílily poté, co se evropští představitelé na summitu EU dohodli na opatřeních ke zmírnění dluhové krize. Vzhůru zamířilo rovněž euro, které je na cestě k nejprudšímu dennímu nárůstu za osm měsíců.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei stoupl o 1,5 procenta na 9006,78 bodu. Poprvé za sedm týdnů tak uzavřel nad psychologicky důležitou hranicí 9000 bodů, napsala agentura Reuters.

Evropští lídři se po složitých jednáních v noci na dnešek dohodli na vytvoření jednotného dohledového orgánu pro banky eurozóny. Banky by navíc mělo být za určitých podmínek možné rekapitalizovat přímo pomocí záchranného fondu eurozóny, aniž by se tím zvyšoval rozpočtový schodek dané země.

"Protože očekávání ohledně tohoto summitu byla tak slabá, bylo to jako déšť na poušti," řekl analytik Ajako Sera ze společnosti Sumitomo Mitsui Trust Bank. "(Prezident EU Herman) Van Rompuy naznačil, že EU zvažuje přímou rekapitalizaci bank prostřednictvím fondu ESM. Vypadá to, že se tento summit vyvíjí příznivým směrem pro finanční trhy," dodal.

Jednotná evropská měna vůči americkému dolaru stoupla o více než 1,2 procenta na 1,2628 USD. Vůči japonskému jenu se kurz eura zvýšil o 1,1 procenta na 99,86 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK