Zdražení poplatku za koleje se krajům zatím vyhne

29.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. června (ČTK) - Poplatky za použití železnic se krajům zatím nezvýší. Od 1. července měly kraje zaplatit za použití kolejí o 100 milionů korun více. Zdražení, které loni v říjnu nařídil ministr dopravy Pavel Dobeš, ale Drážní úřad zrušil jako protizákonné a ministerstvo dopravy jako odvolací orgán zatím nerozhodlo. Výše plateb tak do rozhodnutí zůstane zachována, řekl ČTK mluvčí ministerstva Martin Novák. Ani případné rozhodnutí během dneška by nestačilo nabýt právní moci.

Zvýšením poplatků za dopravní cestu o zhruba 100 milionů korun chtěl Dobeš pokrýt část z 300 milionového výpadku ve státní dotaci. Podle ředitele Drážního úřadu Pavla Kodyma nařízení nesplňovalo zákonnou podmínku o oznámení zvyšování cen za železnici alespoň s ročním předstihem, a tak je zrušil. Proti tomu se odvolala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která železnice v ČR spravuje.

Zrušení chystaného zdražování kraje ocenily. Podle plzeňského hejtmana a stínového ministra dopravy za ČSSD Milana Chovance je tak alespoň dočasně zažehnáno krácení objednávky vlaků, které by s sebou zvýšení sazeb přineslo. Připomněl, že kraje považují závazek vlády posílat krajům 2,6 miliardy korun na železniční dopravu ročně za závazný.

Memorandum o státní podpoře regionálních železnic podepsala úřednická vláda Jana Fischera. Kromě krajů na její platnosti trvá ministerstvo dopravy, které chtělo nechat smlouvu potvrdit v poslanecké sněmovně. Podle ministra financí Miroslava Kalouska ale smlouva právně závazná není. Kalousek tak financování pro letošní rok o 300 milionů korun snížil.

Na výpadek financování se podle Dobeše měly složit České dráhy, SŽDC a formou zvýšení poplatku za použití kolejí i kraje. Celkem za objednávku železniční dopravy zaplatí kraje zhruba osm miliard korun za rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK