Česká Energo-Pro koupila podíl v E.ON Bulgaria za 2,4 mld. Kč

29.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. června (ČTK) - Česká hydroenergetická skupina Energo-PRO koupila od německé společnosti E.ON distribuci elektřiny v Bulharsku. Za 67procentní podíl v E.ON Bulgaria zaplatila Němcům 95 milionů eur (2,4 miliardy), přičemž ještě na konci loňského roku počítala se 133 miliony eur. Obchod byl dnes zaplacen a uzavřen, peníze na transakci půjčila PPF banka, informuje server Motejlek.com. Agentuře Reuters potvrdila prodej společnost E.ON.

E.ON Bulgaria má na severovýchodě země zhruba 1,1 milionu zákazníků, kteří ročně odeberou asi 5,3 terawatthodin elektřiny. Podle serveru firma operuje na území větším, než jsou Morava a Slezsko.

Svitavská Energo-Pro, kterou vlastní Jaromír Tesař a Jiří Krušina, nyní ovládá 18 až 20 procent bulharského trhu s distribucí elektřiny. Dalších zhruba 31 procent má energetická skupina ČEZ.

Kromě Česka a Bulharska působí Energo-Pro v Gruzii, Turecku a Arménii. Patří jí hlavně vodní elektrárny, ale v roce 2010 koupila i plynovou elektrárnu v gruzínské metropoli Tbilisi. Nedávno podepsala s polskou vládou předběžnou dohodu o koupi polské hydroelektrárenské firmy ZEW Niedzica. Energo-Pro začínala v polovině 90. let privatizací malých vodních elektráren v Česku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK