EP Energy dnes definitivně získala těžební společnost Mibrag

29.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. června (ČTK) - Společnost EP Energy dnes definitivně získala 100procentní podíl v německé těžební firmě Mibrag. Stalo se tak poté, co finálně vypořádala transakci nákupu polovičního podílu v německé JTSD Braunkohlebergbau, který koupila od Severočeských dolů ze skupiny ČEZ.

JTSD je jediným akcionářem hnědouhelné společnosti Mibrag a EP Engergy se tak stala jediným vlastníkem Mibragu. Uvedená transakce navázala na vypořádání odprodeje 100procentního podílu ve společnosti ENERGOTRANS ve prospěch a.s. ČEZ, které proběhlo ve čtvrtek. Stoprocentním akcionářem ENERGOTRANS se tak stal ČEZ. Finalizaci obou transakcí předcházelo získání potřebných souhlasných stanovisek relevantních antimonopolních orgánů.

Společnost Mibrag je třetí největší těžební společností v Německu. Firma těží hnědé uhlí ve středoněmeckém uhelném revíru poblíž Lipska, kde provozuje dva povrchové uhelné doly Profen a United Schleenhain s celkovou roční produkcí uhlí na úrovni 20 milionů tun. V prokázaných rezervách má zhruba 530 milionů tun uhlí s možností dalšího rozšíření. Součástí důlní společnosti jsou tři kogenerační energetické zdroje s celkovým instalovaným výkonem přes 200 megawattů.

Podnikání EP Energy zahrnuje řetězec činností od těžby paliva až po dodávku elektřiny a plynu koncovým zákazníkům. Firma je největším dodavatelem tepla v Česku a druhým největším domácím výrobcem elektřiny.

Jediným a stoprocentním vlastníkem EP Energy je Energetický a průmyslový holding (EPH). V EPH kontroluje 40 procent akcií skupina PPF, stejný balík drží skupina J&T a 20procentní podíl drží Daniel Křetínský.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK