Komoditní vývoj: Ropa zlevňovala celý červen

04.07.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


Globální ekonomické údaje jsou nadále velmi špatné. Optimizmus však přinesla záchranná opatření v Evropě. Cena ropy propadla na nejnižší úroveň od počátku října minulého roku. V poslední červnový den však posílila o 9 procent a smazala téměř celou měsíční ztrátu. Prudce zdražily obilniny a olejniny, protože Spojené státy byly postiženy rozsáhlým suchem. Vzhůru vyrazily i ceny kakaa a cukru.

Španělsko požádalo v polovině června o pomoc při záchraně jeho bankovního systému. Zemi se podařilo vyjednat 100 miliard EUR. Na konci měsíce se konal summit politických představitelů eurozóny. Jeho výsledek byl pro investory nečekaně příznivý. Rekapitalizace postižených bank bude provedena přímo z evropských fondů a ne prostřednictvím národních rozpočtů. Postihnuté země taktéž dostanou pomoc bez toho, aby byly nuceny k úsporným opatřením. Významné bylo i rozhodnutí ECB snížit požadavky na kolaterál při půjčování peněz.

Ceny drahých kovů v květnu stagnovaly, případně mírně poklesly

Inflace ve světě se snižuje, což centrálním bankám umožňuje nadále uvolňovat měnovou politiku. Americký FED se rozhodl rozšířit program Operation Twist o 267 miliard USD. V něm prodává krátkodobé a nakupuje dlouhodobé dluhopisy. Chuť investorů akumulovat zlato vzrostla. Podle údajů agentury Bloomberg nakoupili v uplynulém měsíci zlaté ETF za 2 miliardy USD, což je nejvíce od listopadu minulého roku. Pro platinu a paládium jsou příznivé informace z Číny o expanzi tamního trhu s novými automobily. Prodeje osobních vozidel tu v květnu vzrostly meziročně o 22,6 procenta na 1,28 miliónu kusů. Vzhledem k vládní podpoře prodeje malých vozidel bychom se v následujících měsících měli dočkat velmi dobrých prodejních údajů.

Ropa zlevňovala celý červen

V úplném závěru měsíce však její cena vyrazila vzhůru a komodita smazala téměř celou měsíční ztrátu. Produkce ropy v Iránu, který je druhým největším dodavatelem v kartelu OPEC, poklesla v květnu na 3,3 milionu barelů denně. IEA uveřejnila zprávu, ve které odhaduje, že do konce roku by se jeho produkce mohla snížit kvůli evropskému importnímu embargu o další jeden milión barelů. Iránský výpadek je zatím plně nahrazen vyšší těžbou v Libyi a Iráku. V případě amerického zemního plynu nastal růst ceny na nejvyšší úroveň od počátku roku. Důvodem je nadprůměrně teplé počasí v USA.

Ceny obilnin a olejnin prudce rostly

Vysoké teploty a nedostatek srážek v USA způsobily i prudký vzestup cen obilnin a olejnin. Vládní meteorologové upozorňují, že země může být postižena největším suchem od roku 1988. Na konci června Ministerstvo zemědělství USA zvýšilo odhad kukuřicí oseté plochy na 96,4 z březnových 95,9 miliónu akrů. V důsledku sucha by se však výnosnost polí mohla snížit na 153 bušlů na akr z doteď prognózované úrovně 166 bušlů na akr. Jenom 56 procent polí je v dobrém až výborném stavu, což je nejméně za posledních 20 let. Sucho je i v Rusku. Ministerstvo zemědělství zde snížilo odhad letošní produkce pšenice z 94 na 85 milionů tun.

V sektoru potravin nastal obrat cen vzhůru

Cukru pomohly informace o nadměrných deštích v Brazílii a slabém monzunu v Indii. Poradenská společnost Kingsman snížila odhad úrody cukrové třtiny v Brazílii na 500 milionů z předchozích 510 milionů tun. Taktéž upravila dolů odhad produkce cukru na 31,8 z předchozích 32,8 milionu tun. Indický meteorologický úřad uvedl, že v červnu spadlo v zemi o 23 % méně srážek oproti normálu. Slabý začátek monzunového období může způsobit nižší produkci cukrové třtiny a rýže. Nepříznivé zprávy o počasí přišly v polovině června i z Kolumbie, což podpořilo růst cen kávy.

Změna cen komodit v červnu a aktuální cena

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 29.6.
ropa WTI -2
85 USD/barel
zlato +3
1604 USD/oz
měď +3
3,5 USD za libru
kukuřice +14 6,3 USD za bušl
pšenice +18
7,6 USD za bušl
káva Robusta -2
2134 USD za tunu
vepřové maso +4
94,8 US centu za libru

zdroj: CSI

Predikce dalšího vývoje

V červenci předpokládáme tlak na růst cen základních surovin. Dařit by se mělo zejména průmyslově orientovaným komoditám, protože vlády i centrální banky ve světě jsou ochotné podpořit ekonomický růst dalšími stimuly. Velmi volatilní vývoj očekáváme v sektoru obilnin a olejnin. Důvodem je nestabilní počasí v USA i východní Evropě.


Komoditní index RICI

Komoditní index RICI

zdroj: Bloomberg


ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete na webu Investujme.cz. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici v sekci Komodity - On-line kurzy.

Autor článku

Boris Tomčiak


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE