Ceny ropy klesly, Brent se vrátil pod 100 dolarů za barel

04.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. července (ČTK) - Ceny ropy se dnes snížily po úterním prudkém nárůstu. Severomořská ropa Brent se tak vrátila pod psychologicky důležitou hranici 100 dolarů za barel. Pozornost investorů se opět zaměřila na špatný stav světové ekonomiky. Propad cen ale zmírnily naděje na nová opatření na podporu hospodářského růstu.

Cena ropy Brent klesla o více než dolar na 99,60 dolaru za barel. V úterý stoupla o více než tři procenta a uzavřela na 100,68 dolaru, tedy na nejvyšší úrovni od konce května. Americká lehká ropa WTI dnes zlevnila téměř o 70 centů na 86,98 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

"Po silném úterním růstu se trh přesunuje na úroveň, kterou je snazší uhájit," uvedl analytik Filip Petersson ze společnosti SEB. "Jednoprocentní pokles po několika dnech víceprocentního růstu nepředstavuje výraznější pohyb," dodal.

Proti poklesu cen ropy působí očekávání dalších opatření na podporu ekonomiky i stoupající napětí kolem íránského jaderného programu, které vyvolává obavy ohledně dodávek. Předpokládá se, že Evropská centrální banka ve čtvrtek podpoří hospodářský růst snížením úrokových sazeb.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 99,60 100,68 New York - Nymex WTI srpen 86,98 87,66

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK