Ceny ropy výrazně klesly, Brent se vrátil pod 100 dolarů

06.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. července (ČTK) - Ceny ropy dnes klesly o více než dva dolary za barel kvůli obavám ohledně vývoje ekonomiky Spojených států. Severomořská ropa Brent se tak vrátila pod psychologicky důležitou hranici 100 dolarů. K poklesu cen přispělo očekávání, že norská vláda ukončí stávku zaměstnanců v ropném sektoru.

Cena ropy Brent odpoledne klesla o 2,38 dolaru na 98,32 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zlevnila o 2,59 dolaru na 84,63 dolaru, napsala agentura Reuters.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že ekonomika USA v červnu vytvořila pouze 80.000 pracovních míst, tedy méně než se předpokládalo. "Lidé čekali něco lepšího," uvedl analytik Nigel Gault ze společnosti IHS Global Insight.

Dnešnímu poklesu cen nezabránilo ani čtvrteční rozhodnutí několika předních centrálních bank podpořit hospodářský růst uvolněním měnové politiky. Tato opatření totiž podle agentury Reuters naznačují rostoucí obavy ohledně zdraví světové ekonomiky.

"Snížení sazeb v Číně bylo překvapením. Ačkoli jeho cílem je podpora hospodářského růstu, bylo interpretováno jako známka dalších ekonomických problémů," řekl analytik Victor Shum z firmy Purvin & Gertz. Ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová uvedla, že fond tento měsíc zhorší některé své hospodářské prognózy kvůli neuspokojivým údajům z vyspělých i rozvíjejících se ekonomik.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 98,32 100,70 New York - Nymex WTI srpen 84,63 87,22

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK