Ministr: Španělské banky je třeba rychle rekapitalizovat

08.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Aix-en-Provence (Francie)/Madrid 8. července (ČTK) - Francouzský ministr financí Pierre Moskovici vyzval k rychlé rekapitalizaci španělských bank. Podle něj se to očekává a také je třeba ukázat, že eurozóna je schopna prosadit plán, na němž se před pár dny dohodla. Podle německého ministra financí Wolfganga Schäubla jde ale Madrid správným směrem a jeho ekonomice nebude nutné pomáhat z evropských záchranných fondů.

"V otázce přímé rekapitalizace španělských bank musíme postupovat rychle. Myslím, že se to očekává," uvedl ministr na konferenci, která se konala ve středomořském letovisku Aix-en-Provence na jihu Francie. Španělsko požádalo eurozónu až o 100 miliard eur (asi 2,6 bilionu Kč), na rekapitalizaci bank, potřebovat ale zřejě bude mnohem méně.

Eurozóna se koncem června dohodla, že Španělsko si na rekapitalizaci bank nejprve vypůjčí od států eurozóny. Až začne fungovat stálý záchranný mechanismus ESM a bude mít i dostatečnou kapacitu, půjčky se později změní na přímou rekapitalizaci.

O vyhlídkách španělské ekonomiky hovořil v rozhovoru s listem El País i německý ministr Schäuble. Španělsko je podle něj na cestě ke spáse a krizi zvládne. Země prý není v tak špatném stavu, jak se někdy uvádí a její veřejné účty si poradí i s přechodným nárůstem zadlužení, které bude v počáteční fázi pomoc bankám představovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK