Samsung vyhrál v Londýně spor s Applem o design svých tabletů

09.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. července (ČTK) - Jihokorejská společnost Samsung Electronics dnes vyhrála u britského soudu jeden z řady sporů s americkým technologickým kolosem Apple o své počítačové tablety Galaxy. Tablety Samsungu podle londýnského soudce neporušují práva Applu na design jeho tabletů iPad, protože "nejsou tak senzační".

Soudce Colin Birss v rozsudku uvedl, že tablety Samsungu patří při pohledu zpředu ke stejnému typu přístrojů jako tablety iPad od Applu. Produkty Samsungu jsou ale "velmi tenké, téměř nehmotné" a mají "neobvyklé detaily na zadní straně". Naproti tomu "nemají tutéž nenápadnou a mimořádnou jednoduchost, kterou disponuje design Applu. Nejsou tak senzační. Celkový dojem je jiný," řekl soudce.

Samsung rozhodnutí soudu přivítal a ve svém sdělení poukázal na to, že kdyby Apple i v dalších zemích projevoval "přehnané právní nároky na takovéto obecné typy designu, poškodilo by to inovaci v celém odvětví a nelegitimně omezilo možnosti výběru spotřebitelů". Apple rozhodnutí nekomentoval a opakoval jen svůj názor, podle nějž "není náhoda, že nejnovější produkty Samsungu vypadají velmi podobně jako iPhone nebo iPad".

Dílčího vítězství dosáhl Samsung poté, co minulý týden federální odvolací soud v USA zrušil předběžný soudní zákaz prodeje jeho chytrých telefonů Galaxy Nexus, avšak ponechal v platnosti zákaz prodeje tabletů Galaxy 10.1. Oba spory bude nyní rozhodovat kalifornský soud v San José.

Apple a Samsung vedou právní válku v několika zemích světa, v níž se navzájem obviňují z porušování svých patentů. Obě firmy se snaží ovládnout rychle rostoucí trh s mobilními přístroji.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK