Německo poprvé prodalo dvouleté dluhopisy se záporným výnosem

18.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. července (ČTK) - Německo vůbec poprvé v historii prodalo dvouleté státní dluhopisy se záporným výnosem. Investoři tak zaplatí víc, než se jim vrátí, v krizi to ale většina z nich vidí jako rozumný krok. "Zaparkují" totiž peníze v papírech, které jsou v Evropě nyní považovány za relativně nejbezpečnějšího uchovatele hodnoty. Naopak německá vláda získá peníze na správu státu a nic ji to nestojí.

Berlín v aukci prodal takzvané "Schatz", jak se říká dvouletým dluhopisům, v objemu 4,173 miliardy eur (asi 105,5 miliardy Kč). Německo a několik dalších zemí s nejvyšším ratingem už dříve prodaly dluhopisy také se záporným výnosem, vždy ale šlo jen o krátkodobé papíry.

Výnos v dnešní aukci německých státních dluhopisů se splatností dva roky v průměru činil -0,06 procenta. V předchozí srovnatelné aukci, která se konala v červnu, výnos dosáhl 0,1 procenta. Průměr od začátku roku zatím dosahuje 0,173 procenta. Investoři mají obavy z horšího výhledu ekonomiky a z dopadů vleklé dluhové krize v eurozóně.

Část investorů je teď ochotna přistoupit na nulový i záporný výnos a je pro ně klíčové, že mají peníze v těch nejbezpečnějších investicích, které si lze za současných podmínek představit.

Hlavním důvodem k této ochotě se zdá neschopnost evropských politiků navrhnout takové řešení, které vyřeší vleklou dluhovou krizi. Ta po téměř třech letech, kdy se objevila, dusí hospodářský růst, takže řada zemí je v recesi. V některých zemích eurozóny se na nových rekordních hodnotách nyní ocitla nezaměstnanost.

"Některé instituce musejí držet bezpečná aktiva, protože je potřebují vykazovat v bilanci. Pak jim ani nezáleží na tom, jaká je cena, anebo jaký je výnos. Bezpečných investic je teď ve světě obecně méně," řekl podle agentury Reuters analytik úrokových sazeb Patrick Jacq z finančního ústavu BNP Paribas.

"V globálním systému jsou teď obrovské sumy volných peněz, což strhává výnosy do negativního pásma," dodal Jacq. Tím se také částečně vysvětluje, proč byla poptávka po papírech se záporným výnosem asi dvakrát vyšší, než vláda nabízela.

Státní dluhopisy klíčových zemí mají na trzích specifické názvy, které jednoznačně určí, o dluhopisech které země je řeč. Zatímco "Schatz" je německý státní dluhopis s dvouletou splatností, "Bund" je německý dluhopis se splatností deset let. Podobně třeba "Samurai" v tomto kontextu odkazuje na japonské dluhopisy, "Dragon" zase na asijské mimo Japonsko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK