MPO: Příliv zahraničních investic v 1. čtvrtletí vzrostl o 51 pct

20.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Příliv přímých zahraničních investic (PZI) do České republiky v prvním letošním čtvrtletí meziročně vzrostl o 51 procent na 26,3 miliardy korun. Vyplývá to z analýzy vývoje české ekonomiky, kterou zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Za celý loňský rok příliv PZI klesl o 26 procent na 95,6 miliardy korun. Předloni se jejich hodnota naopak více než zdvojnásobila na bezmála 130 miliard korun.

 

"Stejně jako v předchozích obdobích i v letošním prvním čtvrtletí přiteklo do ČR nejvíce investic ve formě reinvestovaných zisků, a to 28,8 miliardy korun. V meziročním srovnání se v posledních letech objem reinvestovaných zisků zvětšuje. To svědčí o úspěšnosti investic a důvěře investorů v další vývoj," uvedlo MPO.

 

Přímé zahraniční investice v hodnotě 3,3 miliardy korun v prvním letošním čtvrtletí směřovaly na posílení základního kapitálu tuzemských společností. Odliv ve formě ostatního kapitálu obnášel 5,76 miliardy korun.

 

Tuzemské podniky v prvním čtvrtletí letošního roku vykázaly přímé investice v zahraničí v hodnotě 8,95 miliardy korun, což v meziročním srovnání představuje nárůst o 39 procent. Tuzemští investoři významnou část svých zisků z předchozích investic reinvestovali (5,6 miliardy korun).

 

Naopak investice českých firem do základního kapitálu zahraničních dceřiných podniků od ledna do března nebyly významné a činily 0,6 miliardy korun, přičemž směřovaly zejména do výroby motorových vozidel a ropných, chemických a farmaceutických výrobků. Tuzemské společnosti zahraničním dceřiným firmám poskytly ve formě ostatního kapitálu zdroje v hodnotě 2,7 miliardy korun.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK