Čechů, kteří neplní finanční závazky, nepatrně ubylo na 7,89 pct

30.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. července (ČTK) - V Česku ve druhém čtvrtletí klesl počet lidí, kteří nejsou schopni plnit své finanční závazky. Ke konci června mělo závazky po splatnosti 7,89 procenta všech dospělých obyvatel ČR, koncem března to bylo 7,97 procenta. Situace se zlepšila v osmi krajích ze 14, informovalo dnes ČTK sdružení Solus. Členství ve sdružení dává firmám přístup k informacím o klientech, kteří měli nebo mají potíže se splácením závazků.

"Pozitivní obrat naznačovala již data z prvního čtvrtletí, kdy nárůst počtu osob v prodlení s úhradou splatných závazků v rámci celé ČR znatelně zpomalil, a ve dvou krajích došlo k poklesu. Stále jsou však v ČR kraje, kde se situace zhoršuje. Pro někoho může být překvapující, že ke zhoršení došlo opět také v Praze," popsal statistiky tajemník sdružení Jan Stopka.

Další zhoršení situace ve schopnosti lidí splácet závazky zaznamenalo sdružení také v Karlovarském a Ústeckém kraji, kde není schopno dostát svým závazkům řádově čtrnáct dospělých obyvatel ze sta.

Aktuální zlepšení statistik registru je tak podle Stopky nutné brát s určitou rezervou. S ohledem na budoucí vývoj ekonomické situace v ČR a rozšiřující se základnu společností, které do registru přispívají svými údaji, není možné vyloučit opětovné zhoršení statistik již v dalších měsících. "V celkovém pohledu na ekonomickou situaci jednotlivých občanů je však důležité nezapomínat na sektor méně seriózních poskytovatelů půjček, kteří nevyužívají žádné informační registry, a úvěrují osoby, jež již dnes nejsou schopny své závazky u členů sdružení Solus platit," dodal Stopka.

Solus sdružuje 39 společností. Je mezi nimi 17 nebankovních finančních institucí, 12 bank, tři stavební spořitelny, čtyři telekomunikační operátoři, dvě energetické společnosti a jeden velkoobchodní řetězec. Členská společnost se na základě dotazu do databáze dozví informaci o existenci dluhu klienta, případně o jeho úhradě. Ta je v registru uchována tři roky. Data se v databázi shromažďují pouze se souhlasem zákazníků. Sdružení vzniklo v létě 1999.

Počet osob v prodlení při splácení finančních závazků ke konci června (v procentech): Jihočeský 7,47 Jihomoravský 6,52 Karlovarský 13,29 Královéhradecký 7,45 Liberecký 10,76 Moravskoslezský 9,62 Olomoucký 7,30 Pardubický 6,58 Plzeňský 8,11 Praha 6,55 Středočeský 7,75 Ústecký 14,37 Vysočina 5,30 Zlínský 5,41 Celá ČR 7,89

Zdroj: Solus

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK