Zisk pivovaru Anheuser-Busch InBev stoupl o více než třetinu

31.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 31. července (ČTK) - Největší světový pivovar Anheuser-Busch InBev ve druhém čtvrtletí zvýšil zisk o 35 procent na téměř dvě miliardy dolarů (41 miliard korun) navzdory mírnému poklesu tržeb. Oznámila to dnes firma. Výsledky byly podle agentury DPA podpořeny poklesem daňové zátěže a příznivým cenovým prostředím.

Firma Anheuser-Busch InBev vznikla v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev převzal amerického konkurenta Anheuser-Busch za 52 miliard dolarů. Skupina v roce 2009 prodala Pivovary Staropramen a další aktivity ve východní Evropě firmě CVC Capital Partners, od které je letos získala severoamerická pivovarská skupina Molson Coors Brewing Company.

Minulý měsíc se společnost Anheuser-Busch InBev dohodla, že koupí za 20 miliard dolarů zbývající podíl v největším mexickém pivovaru Grupo Modelo, ve kterém již vlastní 50 procent. V dubnu se firma dohodla na převzetí majoritního podílu v pivovaru Cervecería Nacional Dominicana z Dominikánské republiky za 1,2 miliardy dolarů, čímž vznikne největší nápojová skupina v Karibiku.

Anheuser-Busch vede řadu právních sporů s českobudějovickým Budvarem. Oba pivovary bojují již více než sto let o značku Budweiser a její různé obměny. Většina sporů je z nedávných let, kdy Budvar zvýšil export.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK