Zisk Molson Coors klesl kvůli převzetí majitele Staropramenu

07.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Denver 7. srpna (ČTK) - Čistý zisk severoamerické pivovarnické skupiny Molson Coors Brewing ve druhém čtvrtletí klesl o více než polovinu na 105 milionů dolarů (zhruba dvě miliardy Kč). Důvodem jsou náklady na převzetí společnosti StarBev zahrnující Pivovary Staropramen. Oznámila to dnes firma.

Tržby nicméně stouply o sedm procent na téměř miliardu dolarů. Podpořily je dobré výsledky ve Spojených státech a zahrnutí části čtvrtletních výkonů převzatých evropských aktivit.

Molson Coors dokončila převzetí společnosti StarBev za 2,7 miliardy eur (téměř 68 miliard Kč) letos v červnu. StarBev provozovala devět pivovarů ve střední a východní Evropě. "Ve druhém čtvrtletí jsme dokončili akvizici ve střední Evropě, kterou považujeme za strategicky přitažlivou a finančně atraktivní," uvedl prezident a generální ředitel firmy Molson Coors Peter Swinburn.

Molson Coors je jednou z největších pivovarnických skupin na světě s provozy v Kanadě, USA a Británii. Do portfolia společnosti patří mimo jiné značky Coors Light, Molson Canadian, Blue Moon a Carling. Skupina je z hlediska objemu produkce sedmým největším pivovarem na světě.

Pivovary Staropramen jsou za Plzeňským Prazdrojem dlouhodobě dvojkou na českém pivním trhu, na němž mají zhruba 15procentní podíl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK