ČSÚ: Inflace v červenci zpomalila meziroční růst na 3,1 procenta

09.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Meziroční růst spotřebitelských cen v červenci zpomalil na 3,1 procenta z červnového zvýšení o 3,5 procenta. Meziměsíčně se ceny snížily o 0,1 procenta kvůli nižším cenám potravin a nealkoholických nápojů. Nižší byly také ceny oděvů a obuvi a ceny v dopravě. Uvedl to dnes Český statistický úřad. Analytici odhadovali pokles meziroční inflace na 3,3 procenta.

 

"Zpomalení cenového růstu způsobily zejména ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje," uvedl ČSÚ. Meziroční růst cen zeleniny zmírnil na 7,3 procenta, z toho ceny brambor byly vyšší pouze o 0,2 procenta po červnovém zvýšení o 15,5 procenta a růst cen plodové zeleniny zpomalil na 26,3 procenta z 88,8 procenta v červnu. "V oddíle doprava ovlivnily zpomalení cenového růstu ceny pohonných hmot, které byly vyšší o 3,1 procenta, kdežto v červnu o 4,2 procenta," doplnil ČSÚ.

 

Na snižování meziročního cenového růstu působily také nižší ceny oděvů a obuvi, když ceny oděvů klesly o 3,9 procenta a bot o 0,9 procenta. Nižší byly i ceny některých potřeb pro domácnost a pro dům a zahradu. Pokles spotřebitelských cen ovlivnily i nižší ceny audiovizuálních a fotografických zařízení. O 7,5 procenta klesly i ceny mobilních telefonů.

 

K meziročnímu růstu celkové hladiny spotřebitelských cen v červenci naopak nadále působily ceny v oddíle bydlení, voda, energie, paliva a také ceny některých druhů potravin. V bydlení byly vyšší ceny zemního plynu o 14 procent, elektřiny o 4,2 procenta, vodného o 12 procent a stočného o 10,5 procenta a tepla a teplé vody o 8,6 procenta. Čisté nájemné vzrostlo o 5,2 procenta, z toho regulované o 11,6 procenta a tržní o 2,4 procenta.

 

"Ceny zboží úhrnem vzrostly o 3,2 procenta a ceny služeb o tři procenta. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného byl meziročně 103,3 procenta," uvedli statistici.

 

Meziměsíční snížení spotřebitelských cen ovlivnilo zejména snížení cen zeleniny o 12,7 procenta, z toho ceny brambor klesly o 29,1 procenta a ceny plodové zeleniny o 22,6 procenta. Výrazně se snížily i ceny peckovin a bobulovin. O necelá dvě procenta byly nižší i ceny vajec, jogurtů, cukru a čaje. Ceny oděvů klesly o 3,4 procenta a obuvi o 5,1 procenta. V oddíle doprava klesly ceny pohonných hmot o 1,2 procenta.

 

Na zvyšování cenové úrovně působilo hlavně zvýšení cen v oddíle rekreace a kultura, kde proti červnu vzrostly sezonní ceny dovolených s komplexními službami o 12,5 procenta. O dvě procenta se zvýšily ceny léků a jejich doplatků. Z potravin bylo dražší zejména jižní ovoce, jablka a nečokoládové cukrovinky.

 

Ceny zboží proti červnu úhrnem klesly o 0,7 procenta a ceny služeb vzrostly o 0,8 procenta.

 

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v červenci 2,9 procenta.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK