Francie již třetí čtvrtletí za sebou s nulovým růstem HDP

14.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Francouzská ekonomika ve druhém čtvrtletí pokračovala ve stagnaci. Hrubý domácí produkt se ve srovnání s předchozími třemi měsíci již třetí čtvrtletí za sebou nezměnil, analytici i centrální banka čekali snížení v průměru o 0,1 procenta. Ekonomiku podpořil růst firemních investic. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil statistický úřad Insee.

 

Odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters se pohybovaly v rozmezí od nuly po pokles o 0,5 procenta. Francii se zatím daří odolávat opětovnému propadu do recese, přestože většina ekonomik v Evropě má kvůli pokračující dluhové krizi problémy.

 

Insee dodal, že výdaje spotřebitelů, hlavní pohon francouzské ekonomiky, se ve čtvrtletí snížily o 0,2 procenta. Investice firem do základního majetku však stouply o 0,7 procenta po poklesu o 1,4 procenta na počátku roku. Mnoho firem totiž před prezidentskými volbami v dubnu a květnu omezilo své investice.

 

Vývoz se zvýšil o 0,2 procenta. Dovoz ale rostl rychleji a celkový výkon obchodu tak měl na ekonomiku negativní dopad.

 

Výsledky jsou o něco lepší než očekávání centrální banky, která předpovídala, že se francouzská ekonomika propadne ve třetím čtvrtletí do recese. Ta nastává, pokud ekonomika dvě čtvrtletí po sobě ve srovnání s předchozími třemi měsíci klesne.

 

Statistici dnes rovněž oznámili, že spotřebitelské ceny se v červenci podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie snížily o půl procenta. Meziročně inflace činila 2,2 procenta.

 

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK