Důvěra investorů v německou ekonomiku se dále zhoršila

14.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mannheim 14. srpna (ČTK) - Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v srpnu nečekaně dále zhoršila již čtvrtý měsíc za sebou. Index německého výzkumného ústavu ZEW se snížil na minus 25,5 bodu z červencových minus 19,6 bodu a je nyní na nejnižší hodnotě od počátku roku. Mohou za to obavy, že největší evropská ekonomika kvůli pokračující finanční krizi v Evropě zpomalí růst.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters v průměru očekávali, že hodnota indexu zůstane na zhruba stejné úrovni. Jejich odhady se přitom pohybovaly od minus deseti po minus 25 bodů. Údaje ZEW se zakládají na průzkumu u 262 analytiků a investorů z období od 30. července do 13. srpna.

"Pokles indikátoru v srpnu naznačuje, že odborníci na finančních trzích stále očekávají ochlazení německé ekonomiky v příštích šesti měsících. Ovlivněné mohou být zvláště sektory orientované na vývoz," uvádí se v prohlášení ZEW. Institut však poznamenal, že indikátor je stále nad svým minimem z doby vypuknutí finanční krize v roce 2008, kdy se propadl pod hranici minus 60 bodů.

Spolkový statistický úřad dnes oznámil, že německá ekonomika ve druhém čtvrtletí zpomalila mezičtvrtletní růst na 0,3 procenta z 0,5 procenta v prvním čtvrtletí, rostla ale o něco rychleji, než se čekalo. Meziročně růst hrubého domácího produktu největší evropské ekonomiky zvolnil na 0,5 procenta z 1,7 procenta v předešlých třech měsících.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK