Soudní přelíčení ve sporu Applu se Samsungem se chýlí ke konci

21.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San José (USA) 21. srpna (ČTK) - Soudní přelíčená v klíčovém patentovém sporu mezi globálními technologickými obry Apple a Samsung Electronics se pomalu chýlí ke konci. Porota složená z devíti mužů a žen zhruba tři týdny poslouchala složitou debatu mezi experty na odvětví vyspělých technologií, profesionály z oboru patentového práva a řediteli obou firem, aby celou věc posoudila a rozhodla. Verdikt se očekává v řádu dnů.

Firmy se vzájemně obviňují, že jedna od druhé kopíruje technologii nebo design. Spor ale začal Apple a pozorovatelé mu dávají i větší šance na úspěch. Apple chce po Samsungu asi 2,5 miliardy dolarů (více než 50 miliard Kč) za to, že podle jeho názoru od něj okopíroval technologii k telefonům iPhone a tabletům iPad.

Apple také požaduje, aby Samsung přestal na americkém trhu prodávat své nejúspěšnější modely smartphonů a tabletů. Samsung ale přešel do protiútoku a po Applu požaduje zaplatit 399 milionů dolarů (asi 8,1 miliardy Kč) za to, že při vývoji iPhonů a iPadů údajně použil technologii Samsungu, aniž za ni řádně zaplatil.

Spor, který nyní porota u soudu v kalifornském San José posuzuje, patří v odvětví vyspělých technologií jednoznačně k největším právním bitvám v historii. Pokud Apple se svými požadavky uspěje, přiznaná výše odškodného bude největší, jaké se kdy v patentovém sporu v USA dosáhlo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK