Inflace ve Španělsku v srpnu prudce vzrostla

30.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 30. srpna (ČTK) - Inflace spotřebitelských cen ve Španělsku v srpnu kvůli zdražení pohonných hmot výrazně vzrostla a její meziroční míra dosáhla 2,7 procenta po červencovém tempu 2,2 procenta. Uvedl to dnes španělský statistický ústav INE. Inflace bude zřejmě růst dál, protože v září se v zemi zvýší daň z přidané hodnoty z 18 na 21 procent.

Analytici podle agentury Reuters předpokládali, že inflace se v srpnu nezmění. Podle nich je ale možné, že někteří prodejci zvýšili ceny už před zvýšením DPH, aby mohli příští měsíc tvrdit, že nezdražili. Nicolas Lopez z firmy M&G Valores předpovídá , že v září může inflace vzrůst až na 3,7 procenta.

Růst inflace může podkopat snahy vlády vymanit zemi z recese a obnovit ekonomický růst, potřebný k obnovení důvěry ve schopnost Madridu splácet dluhovou zátěž. Zvýšená inflace dál postihne spotřebitele, které sužuje pokles mezd a vysoká nezaměstnanost, jejíž míra se pohybuje kolem 25 procent. Španělská ekonomika ve druhém čtvrtletí prohloubila recesi, do níž se propadla v prvních měsících roku.

Španělsko je nyní považováno za dalšího kandidáta na zahraniční finanční pomoc. Země se již rozhodla požádat o pomoc pro svůj problémový bankovní sektor a přislíbeno má až 100 miliard eur (2,5 bilionu Kč). Minulý měsíc se vládní úvěrové náklady vyšplhaly na nejvyšší hodnotu od zavedení eura před 13 lety.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK