Arako a Sigma Group dodají zařízení pro ruskou elektrárnu

03.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. září (ČTK) - České strojírenské společnosti Arako a Sigma Group dodají zařízení pro Leningradskou jadernou elektrárnu. Hodnota podepsaného kontraktu činí 156 milionů korun. Dodávky jsou součástí spolupráce s ruskou jadernou společností Rosatom. ČTK o tom dnes informovala mediální zástupkyně Rosatomu v ČR Monika Matyáštíková.

České podniky dodají do Ruska průmyslové armatury, zavírací ventily či vysokotlaké systémy. Arako a Sigma Group prostřednictvím Rosatomu spolupracují také s konsorciem MIR.1200 tvořeným společnostmi ŠKODA JS, Atomstrojexport a Gidropress, které se uchází o dostavbu české Jaderné elektrárny Temelín.

"Pokud konsorcium vyhraje v soutěži na dostavbu JE Temelín bude to pro nás obrovská příležitost k dalším zakázkám pro jaderný průmysl a příslib dlouhodobého rozvoje společnosti," uvedl generální ředitel společnosti Arako Rovshan Abbasov. Firma Arako zahájila svoji účast na ruských jaderných projektech před více než 40 lety a během této doby dodala průmyslové armatury do 23 jaderných elektráren stavěných společností Rosatom v osmi zemích světa.

Společnost Sigma se soustřeďuje na výzkum a vývoj čerpacích agregátů do technologických celků v energetice. V minulosti také dodala zařízení do řady dalších ruských elektráren.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK