Uvadající náladu v americkém průmyslu zatím kompenzuje těšení se na nový iPhone

05.09.2012 | , Finance.cz
Komentáře Finance.cz


S tím jak se prokousáváme napříč tímto týdnem to začíná být pro finanční trhy čím dál zajímavější. Globální makroekonomické mezníky totiž budou v průběhu tohoto týdne nabývat na významu.

Včera odpoledne vše odstartovalo důležitým číslem z amerického průmyslu, kterým je respektovaný index podnikatelské nálady ISM. Ten evidentně zklamal a to především proto, že se ukazuje, že obdobně jako v Evropě (a to i v té střední) a v Číně jsou průmyslníci velmi pesimističtí v otázce nových objednávek pro svoje podniky. Včera zveřejněné číslo za ISM bylo tedy jen další známkou toho, že zpomalení je čím dál více synchronizované na globální úrovni.

Zajímavé přitom je, že navzdory dalším a dalším důkazům o slábnoucí světové konjunktuře zatím nepřichází žádný razantní výprodej rizikových aktiv. A to máme dokonce září což je historicky jeden z nejhorších měsíců z hlediska sezónní výkonnosti akcií. Vysvětlení výše uvedeného fenoménu je v zásadě dvojí. Za prvé, trhy si hodně slibují od nadcházejících zasedání centrálních bank - především pak od toho zítřejšího ECB. Věří-li investoři či spekulanti tomu, že zítra ECB a příští středu Fed rozhodnou o tom, že do svých bilancí budou nakupovat nová aktiva a to včetně těch rizikových (jako jsou např. španělské vládní dluhopisy), pak víra v příchod této dodatečné poptávky po finančních aktivech musí logicky hnát jejich ceny vzhůru. Druhé vysvětlení toho, proč se specificky akcie i po včerejšku relativně drží, spočívá v tom, že firma s největší tržní kapitalizací na světě - Apple - oznámila, že příští středu představí svůj nový výrobek. Všeobecně se přitom očekává, že jím bude modernizovaná vlajková loď technologického gigantu, kterou je telefon iPhone.

Náš rezervovaný pohled na finanční trhy nám tedy spíše říká, že riziková aktiva se momentálně vezou na optimistických očekáváních a v následujících dnech půjde o to, zda ta se potkají s realitou. Jinak řečeno, aby nedošlo k rozčarování, pak by prezident ECB Draghi by měl být vůči Španělsku a Itálii zítra dostatečně štědrý a z iPhone číslo pět by pozvaní novináři měli sednou na zadek stejně jako se tak stalo u předchozích modelů.


Jan Čermák
Analytik ČSOB

Autor článku

Jan Čermák  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Komentáře Finance.cz