Právo a škoda na zdraví

14.09.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Dlouholeté chápání vztahu pacienta a lékaře jakožto posvátného vztahu, kdy jedině lékař má pravdu se pomalu mění. Postupně si uvědomujeme, že systém poskytování zdravotnické péče stojí především na kvalitním financování, přičemž vztah lékaře a pacienta představuje spíše vztah lékaře a klienta. Jak se zachovat v případech, kdy jsou naše práva porušena?

Obor medicínského, přejete-li si zdravotnického práva má své pevné místo v zákonech naší republiky. Zákon o péči o zdraví lidu ze šedesátých let byl nahrazen s účinností od letošního dubna Zákonem o zdravotnický službách a podmínkách jejich poskytování. Tam lze nalézt informace o našich právech a povinnostech. Pokud se jedná o rychlé a základní informace navrhujeme přečíst si rozhovor s Davidem Záhumenským, předsedou Ligy lidských práv v rámci projektu „férová nemocnice“ – Projekt Férové nemocnice usnadňuje orientaci ve zdravotním právu. V ostatních případech bude nutné konzultovat s advokátem, nejlépe se specializací na medicínské právo.

Spory z osobnostních práv

Pacient, jenž se cítí být poškozen na svých právech, má právo podávat stížnosti v rámci zdravotnického zařízení nebo České lékařské komoře k příslušných disciplinárním komisím. Považuje–li pacient zásah do svých práv intenzivnějšího rázu, po konzultaci s právníkem dochází k žalobám nejenom na náhradu škody na zdraví, ale též na ochranu osobnostních práv, kde na rozdíl od sporů dle náhrady škody na zdraví nejsou vymezeny tabulky s finančními kompenzacemi dle určitých limitů. Spory z osobnostních práv se nemusí týkat pouze nedůstojnému jednání vůči samotnému pacientovi, ale žaloby podávají i příbuzní, tedy pozůstalí po zemřelém pacientovi, kteří jsou přesvědčeni, že nesprávným lékařským postupem došlo k úmrtí jejich blízké osoby, což narušilo jejich životy a způsobilo nemajetkovou újmu. Soudy v těchto případech nemají lehkou roli a můžeme zde hovořit o pokusech nalézat „spravedlnost“ v pravém slova smyslu.

Spory o náhradu škody na zdraví

Pochybením zdravotnického pracovníka, jehož jednání bude stanoveno protiprávním, kdy dojde ke škodě na zdraví, bude splněn jeden z předpokladů odpovědnosti za škodu. Takovým protiprávním jednáním není nejenom ponechání hodinek chirurga v těle pacienta, ale taktéž nesterilní prostředí nemocničního sálu v rozporu s normami, či pochybení v zápise zdravotnické dokumentace, které povede k nesprávnému zákroku. Při škodě na zdraví se hradí bolestné a ztížení společenského uplatnění, které jsou navázány na bodové ohodnocení dle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví. Následné pokusy v soudních síních o navýšení jsou navázány na konkrétní škodu na zdraví, následky apod. Jinak se posuzuje případ, kdy bylo poškozeno zdraví pacientovi na sklonku života a jinak u osoby v aktivním věku, která je živitelem rodiny při těchto pokusech o navýšení náhrady škody na zdraví.

Prolog a epilog

Protentokrát jsme Vám přímo nepopsali některé ustanovení zákona, medicínské právo je natolik složitým oborem, kdy jsme si pouze pojmenovali, že zde existují osobnostní práva, náhrady škody na zdraví dle bodového ohodnocení, složitosti příčinné souvislosti ve sporech o náhradu škody na zdraví. Dle českého právního řádu musí být příčinná souvislost mezi protiprávním jednáním zdravotnického zařízení a škodou na zdraví prokázána najisto, tj. na 100 %. Takové prokazování není snadné s ohledem na složitost lidského organismu, kde procesy v lidském těle jsou proměnlivé a dynamické, tudíž není lehko prokázat 100 % příčinnou souvislost. Ale to hlavní bylo řečeno, medicínské právo zde existuje, stanovuje naše práva a povinnosti, kterých se můžeme domáhat a lze si představit jen s obtížemi něco důležitějšího než naše zdraví.

Štítky:

Autor článku

Zbyněk Drobiš  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU