Prodej Volkswagenu v srpnu stoupl o téměř pětinu

14.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Největší evropské automobilce Volkswagen stoupl v srpnu prodej osobních a lehkých nákladních aut meziročně o 18,9 procenta na 719.500 vozů, což byl pro tento měsíc rekordní údaj. Za osm měsíců prodej automobilky vzrostl o 10,2 procenta na 5,91 milionu vozů. Automobilce pomáhá hlavně růst poptávky v Číně, Rusku a USA, který vyrovnal i pokles v západní Evropě bez Německa. Oznámila to automobilka, jejíž součástí je i česká Škoda Auto, v dnešním prohlášení.

 

Ředitel prodeje Christian Klingler uvedl, že vývoj v Americe, východní Evropě a Asii zůstává stabilní. Situace je však nejednotná a napjatá situace panuje v západní Evropě. Zde bez Německa prodej za leden až srpen klesl o osm procent, napsala agentura Reuters.

 

Volkswagen se chce do roku 2018 stát největším výrobcem automobilů na světě. V loňském roce prodal rekordních 8,3 milionu vozů a letos plánuje zvýšit prodej na 9,4 milionu.

 

Kromě Škody a hlavní značky VW patří koncernu značky Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini a Seat. V létě Volkswagen dokončil také převzetí výrobce sportovních aut Porsche. Automobilka vlastní rovněž více než 70 procent v producentech nákladních aut Scania a MAN.

 

Automobilka Škoda Auto zvýšila za osm měsíců letošního roku dodávky zákazníkům meziročně o 8,5 procenta na 633.300 vozů. V samotném srpnu stoupl prodej o 12 procent na 67.700 aut, což je rekord pro tento měsíc.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK