Plánovaná odstávka v Temelíně skončila o dva dny dříve

14.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 14. září (ČTK) - V Jaderné elektrárně Temelín skončila plánovaná odstávka na prvním výrobním bloku. Trvala 48 dnů. Proti původnímu harmonogramu byla ukončena o dva dny dříve, podobně jako letošní odstávka na druhém bloku. Elektrárna tak má nakročeno ke splnění plánu. Poprvé v historii má překonat hranici 15 mld. kWh, řekl ČTK mluvčí elektrárny Marek Sviták.

"Operátoři připojili turbogenerátor k síti v noci na dnešek a první blok začal opět vyrábět elektřinu. Aktuálně je výkon reaktoru 80 procent, probíhají energetické testy a kontroly dalších systémů," uvedl Sviták.

Energetici během odstávky vyměnili 43 palivových souborů v reaktoru. Celkem 38 použitých palivových souborů převezli ve dvou kontejnerech Castor do skladu použitého paliva v areálu elektrárny. Zde zaplnily osmou a devátou skladovací pozici z celkové kapacity skladu 152 kontejnerů.

První blok byl pro výměnu čtvrtiny paliva odstaven 28. července. Na druhém bloku proběhla odstávka od 11. května do 27. června a energetici ji zvládli se čtyřdenním předstihem. Dohromady obě odstávky trvaly 95 dní namísto 101.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 10,1 miliardy kWh elektřiny. Letos má v plánu poprvé překonat výrobní hranici na úrovni 15 miliard kWh. Dosud nejvíce elektřiny vyrobil Temelín v loňském roce, kdy do rozvodné sítě dodal 13,9 miliard kilowatthodin, což představuje asi pětinu spotřeby České republiky.

mi jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK