Ceny ropy po rozhodnutí Fedu výrazně rostou, WTI nad 100 dolary

14.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Světové ceny ropy dnes v reakci na rozhodnutí americké centrální banky (Fed) podpořit ekonomiku dalšími nákupy dluhopisů výrazně rostou. Kolem poledne byly vyšší o zhruba dva dolary na barel a americká lehká ropa WTI se poprvé po čtyřech měsících vrátila nad 100 dolarů na barel. Oznámení Fedu slibuje trhu dlouhodobý přísun levných financí spolu se slabým kurzem dolaru, což obojí žene cenu ropy i dalších komodit spolehlivě vzhůru.

 

Severomořská ropa Brent v poledne SELČ posílila o dva dolary na 117,88 USD za barel. Americká ropa zpevnila stejným tempem na 100,30 USD.

 

Fed ve čtvrtek oznámil, že na podporu slabé ekonomiky bude nakupovat hypoteční cenné papíry za zhruba 40 miliard dolarů (750 miliard Kč) měsíčně a v nákupech bude pokračovat, dokud se podstatně nezlepší situace na trhu práce. Zpráva výrazně posílila světové akcie i trhy komodit, protože zvýšila chuť investorů jít do rizikových aktiv.

 

Ropný trh má radost zejména z toho, že nákupy dluhopisů nebudou mít žádné pevné ohraničení, takže investoři se mohou těšit na dlouhé období přístupu ke zvýšenému množství levných peněz. "Fed bude nepřímo dodávat na trh investičních aktiv více likvidity, a protože tyto peníze budou muset někam jít, půjde část z nich do komodit, třebaže současné ceny komodit jsou už na úrovních, kdy ničí poptávku," řekl agentuře Reuters analytik švýcarské firmy Petromatrix Olivier Jakob.

 

Dolar reagoval na krok Fedu propadem na nová čtyřměsíční minima k euru a koši měn, což komodity dál podpoří, protože budou pro investory nakupující v jiných měnách než dolarech levnější. Trh také čerpá podporu z eskalace antiamerických protestů a útoků proti ambasádám USA v muslimských zemích.

 

 

 

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 117,88 115,88 New York - Nymex WTI říjen 100,30 98,31

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK