Mýty a fakta o úsporných žárovkách

17.09.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Klasické žárovky, kterými jsme doma celá léta svítili, skončily. Od září již nesmí být na trh uváděny žádné „edisonky“. Nezbývá nám než se naučit žít s úspornými zářivkami. Zatím o nich koluje řada mýtů a polopravd. Podívali jsme se na ně.

Předpisy Evropské unie jsou neúprosné a hovoří jasně: již žádné klasické žárovky, které vymyslel slavný Edison. Od září 2012 budou domácnosti i firmy svítit pouze úsporným osvětlením, které se od běžných žárovek neliší pouze nižší spotřebou energie. Spotřebitel musí věnovat zvýšenou pozornost výběru „úsporek“ (už si nevystačí pouze s údajem o příkonu) a také jejich likvidaci, protože vyhození do běžného koše může být potrestáno nemalou pokutou.

Úsporné osvětlení má špatné světlo

Častým argumentem spotřebitelů proti úspornému osvětlení je, že vydává nepříjemné světlo. Pravdou je, že některé úsporné světelné zdroje vydávají studenější světlo než klasické žárovky. Abychom z osvětlení měli příjemný pocit, stačí si ho jen dobře vybrat.

U úsporného osvětlení, jako jsou kompaktní zářivky a LED žárovky, můžeme volit tzv. barevný tón světla. Tato charakteristika je označena na obalu teplotou v kelvinech. Pro místa odpočinku a spánku bychom měli volit teplejší tóny (2500-3300 K) a pro místa práce jsou vhodnější studenější tóny (3500-4500 K),“ doporučil Michal Staša ze Střediska pro efektivní využívání energie, o.p.s. (SEVEn).

Úsporné žárovky jsou drahé

Pravdou je, že úsporné osvětlení je dražší, než byly běžné žárovky. Na druhou stranu, ceny úsporného osvětlení stále klesají. Úsporné kompaktní zářivky ze závitem E27, které pasují namísto klasických žárovek, se dají pořídit za cca 60 korun. Snižují se i ceny LED osvětlení, které patří k nejdražšímu a zároveň nejúspornějšímu na trhu. Neznačkové LED pořídíte již za cca 400 korun, zatímco za ty značkové stojí kolem 1 000 korun.

Investice do úsporného osvětlení by se ala měla domácnostem brzy vrátit na úsporách energie. „V případě, že se jedná o obývací pokoj s častým využitím osvětlení (3 hodiny denně), může být návratnost při obvyklých cenách (5 Kč/kWh, 200 Kč za kvalitní kompaktní zářivku) v řádech měsíců,“ vypočítal Staša.

Kvalita osvětlení a výrobky z Asie

O výhodnosti úsporného osvětlení rozhoduje mj. i to, jak dlouho nám vydrží svítit. Životnost klasické žárovky je asi 1 000 hodin, zatímco u LED osvětlení se hovoří o 20 až 40 000 hodinách. Platí přitom, že déle nám budou sloužit kvalitní zdroje. Pozor bychom si měli dát na bezejmenné výrobky z Asie, na které můžeme narazit například na tržištích, ale i v některých internetových obchodech.

Na druhou stranu, také renomovaní výrobci úsporek mají závody v asijských zemích (až 70 % úsporného osvětlení pochází z Číny). Jak se má k tomu postavit spotřebitel, když na značkovém i bezejmenném výrobku najde nápis „made in China“? „Je vhodné vybrat výrobce, který na trhu působí již řadu let. Dlouhodobě trh sledujeme a seznam kvalitních a nejúspornějších zdrojů uveřejňujeme na stránkách www.uspornespotrebice.cz,“ uvedl Staša.

Pokuta za „úsporku“ v koši

Úsporné osvětlení je škodlivé – i s takovým tvrzením se můžeme setkat v řadě internetových diskuzí. Princip zářivek, který se aktuálně používá v kompaktních zářivkách, je ale podle odborníků ověřený – dlouhodobě se takto totiž svítí ve školách, na úřadech nebo v nemocnicích. „Je tak dobře známo, že zářivky nezpůsobují žádné zdravotní potíže. Dle studie, která vznikla před stahováním žárovek, mohou mít problémy pouze velmi citlivé osoby při dlouhodobém výskytu ve velmi krátké vzdálenosti (20 cm),“ doplnil Staša.

Zářivky nicméně obsahují rtuť (2 až 5 mg). Proto je nutné vysloužilou zářivku vrátit výrobci či odevzdat v příslušném sběrném dvoře. Co když se nám ale „úsporka“ při manipulaci rozbije? „V takovém případě stačí místnost intenzivně vyvětrat a sklo i zbytky zářivky zamést a odnést na sběrný dvůr nebo do odpadové společnosti, která se zabývá likvidací nebezpečného odpadu,“ doporučil Radoslav Chmela ze společnost EKOLAMP s.r.o.

Pokud byste se rozhodli úsporné osvětlení zlikvidovat běžným způsobem, tj. vyhodit jej do odpadkového koše, vystavujete se nemalé pokutě. „Podle zákona o odpadech použité zářivky z domácností patří do malé sběrné nádoby nebo na sběrný dvůr, který za účelem zpětného odběru a následné recyklace zřídila obec. Za každé porušení zákona a vyhození vysloužilé zářivky na jiné než určené místo může obec udělit pokutu až 20 000 korun,“ uvedl Chmela.

Tip: Seznam sběrných míst najdete zde.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU