Důvěra investorů v německou ekonomiku se v září zlepšila

18.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mannheim 18. září (ČTK) - Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v září poprvé za pět měsíců zlepšila navzdory pokračující dluhové krizi v eurozóně. Uvedl to dnes výzkumný institut ZEW. Údaje podle něj naznačují, že německou ekonomiku nečeká prudký útlum.

Index ekonomické nálady v září stoupl na minus 18,2 bodu ze srpnových minus 25,5 bodu. Ke zlepšení nálady podle institutu zřejmě přispěla zpráva, že Evropská centrální banka (ECB) bude nakupovat stání dluhopisy. "Dluhová krize však ještě není vyřešena a nadále existují hrozby pro hospodářskou aktivitu," uvedl prezident ZEW Wolfgang Franz.

Německý institut pro hospodářský výzkum IW v pondělí předpověděl, že tempo růstu německé ekonomiky v příštím roce v důsledku dluhové krize v eurozóně zpomalí na 0,7 procenta z letošního jednoho procenta.

Dubnová prognóza německé vlády předpokládá, že růst německé ekonomiky bude v letošním roce činit 0,7 procenta a příští rok zrychlí na 1,5 procenta. Rozpočtový expert vládní strany CDU Norbert Barthle tento měsíc nicméně uvedl, že Německo bude moci hovořit o štěstí, pokud tempo růstu v příštím roce dosáhne alespoň jednoho procenta.

Německá centrální banka Bundesbank již minulý měsíc upozornila, že dluhová krize v eurozóně zastiňuje vyhlídky německé ekonomiky. Před hrozbou negativních důsledků dluhové krize minulý měsíc varovalo také německé ministerstvo hospodářství. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK