Americké akcie dál oslabují z nedávných maxim

18.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. září (ČTK) - Americké akciové trhy v polovině dnešního obchodování dál klesaly z pátečních mnohaletých maxim, kam vystoupily díky podpůrným krokům centrálních bank USA a eurozóny. Investoři se nyní zaměřují na nadcházející statistické údaje z americké a čínské ekonomiky, aby odhadli, zda bude růstový trend pokračovat, nebo začne delší korekční pokles.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index klesl o 0,01 procenta na 13.551 bodů a dál sestoupil z pátečního maxima od roku 2007. Šírší index Standard & Poor's 500 oslabil o 0,15 procenta na 1459 bodů a index technologického trhu Nasdaq se snížil o 0,1 procenta na 3176 bodů.

Pozornost investorů se nyní zaměřuje na nepříliš příznivé vyhlídky růstu světové ekonomiky a na nepokoje na Blízkém východě. Minulý týden akcie těžily z nových opatření americké centrální banky (Fed) na podporu ekonomiky.

"Pokud nezačnou přicházet lepší údaje z americké a čínské ekonomiky nebo od Číňanů neuvidíme důraznější podpůrná opatření, pak bude trh zralý ke korekci," řekl agentuře Reuters Jack de Gan z investiční společnosti Harbor Advisory Corp. Index S&P by podle něj mohl v tomto poklesu sestoupit ke svému 50dennímu klouzavému průměru, což by znamenalo ztrátu asi pěti procent proti nynější úrovni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK