FT: Zpomalení růstu nutí Poláky omezit byrokracii a deregulovat

19.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zpomalení hospodářského růstu v Polsku nutí tamní vládu omezit byrokratický aparát a deregulovat až 50 profesí včetně taxislužby, realitních makléřů, průvodců, právníků či notářů. Píše o tom britský ekonomický list Financial Times (FT). Polsko má největší ekonomiku ve střední Evropě, v rámci Evropské unie ale také patří k zemím s největší byrokracií.

 

Kabinet už schválil návrh, který má deregulovat vybrané profese. Parlament by se měl návrhem, který má 256 stran, začít zabývat někdy během října.

"Očekáváme, že tyto kroky povedou k vytvoření několika set tisíc nových pracovních příležitostí. Sníží se náklady na podnikání a naopak vzroste kvalita poskytovaných služeb," slibuje si od navrhovaných opatření ministr spravedlnosti Jaroslaw Gowin.

Nová opatření navrhl právě resort ministra spravedlnosti. Jde o první z celkem tří návrhů, jejichž smyslem je usnadnit podnikání v profesích, kde to bylo dosud kvůli řadě povolení složitější. Podle FT má Polsko asi 380 regulovaných profesí, což je nejvíce z celé EU.

Polské vlády už dlouho slibují, že se zasadí o deregulaci ekonomiky, ze slibů ale většinou sešlo kvůli nedostatku politické vůle a kvůli odporu byrokratů. List Financial Times připomíná, že když v roce 2007 dělal rozhovor z premiérem Donaldem Tuskem, předseda vlády sliboval, že vezme na byrokratický aparát mačetu.

Teď by se to možná povést mohlo; podle FT je totiž právě teď naléhavější než kdy jindy, aby se ekonomika oprostila od zbytečné regulace. Během globální finanční krize bylo Polsko jedinou zemí Evropské unie, která si udržela hospodářský růst. S růstem se počítá i v dalších letech, vyhlídky se ale zhoršují.

Ministerstvo financí nedávno zhoršilo odhad růstu ekonomiky na rok 2014 na 2,2 procenta, zatímco dosud počítalo s růstem o 2,9 procenta. Po slabém růstu poptávky v okolních evropských zemích totiž začíná klesat i poptávka na domácím, tedy polském trhu.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK