ECB by měla dohlížet jen na velké banky, navrhuje německá koalice

19.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zákonodárci z německé vládní koalice navrhují, aby Evropská centrální banka (ECB) v rámci nové úpravy dohlížela v Evropské unii pouze na největší banky, které lze považovat za důležité z hlediska fungování celoevropského bankovního systému. Informuje o tom agentura Reuters, která má kopii návrhu. Část členů koalice zároveň odmítá společné garance za vklady.

 

Garance za vklady odmítají zástupci konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU), což je strana kancléřky Angely Merkelové, a s nimi i někteří členové Svobodné demokratické strany (FDP), která je s CDU v koalici. Tito politici chtějí, aby garance za vklady zůstala zodpovědností jednotlivých členských zemí.

Návrhy, jimiž by se měla zabývat dolní komora parlamentu, v zásadě odrážejí názory Merkelové. Tak už dala víckrát najevo, jak si představuje fungování ECB, až bude banka vybavena většími pravomocemi.

Začátkem tohoto týdne Merkelová řekla, že příprava nového dohledu, který bude ECB mít, se nesmí uspěchat jen proto, aby Evropa splnila termín, který si sama stanovila. Tím je leden 2013. "Při těchto přípravách musí být kvalita před rychlostí," podotýká návrh poslanců, na který se Reuters odvolává.

Merkelová také varovala, že rekapitalizace španělských bank prostřednictvím stálého záchranného fondu eurozóny (ESM) nemůže začít dřív, než začne v EU fungovat přísnější bankovní dohled. Na spuštění fondu se stále pracuje, v provozu by ale měl být už v řádu týdnů.

Neshody kolem podoby a rychlosti zavádění reforem bankovního dohledu se dobře projevily, když se minulý víkend v kyperské metropoli Nikósii sešli ministři financí všech 27 členských zemí Evropské unie. Německo mělo vážné výhrady ke společným garancím za vklady, neboť se obává, že by jeho občané byli zodpovědní za vklady lidí z jiných členských zemí unie. Podobné obavy mají Němci i ke společným dluhopisům eurozóny.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK