Japonský jen díky rozhodnutí japonské centrální banky roste

19.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. září (ČTK) - Japonský jen dnes na devizových trzích posiluje. Japonská centrální banka (BOJ) dnes uvolnila svoji měnovou politiku mnohem více, než se čekalo, a následovala tak svými kroky nedávné agresivní akce centrálních bank v eurozóně (ECB) a USA (Fed).

V 17:45 SELČ jen vůči euru stoupl o 0,3 procenta na 102,42 JPY a k dolaru posílil o 0,5 procenta na 78,39 JPY. Dolar vůči euru oslabil o 0,2 procenta na 1,3064 USD.

Japonská centrální banka dnes uvolnila měnovou politiku rozšířením programu pro nákup dluhopisů. Snaží se tak podpořit domácí ekonomiku, která se potýká se zpomalující globální poptávkou. Banka rozšířila program pro nákup dluhopisů o deset bilionů jenů (2,4 bilionu Kč), což byl téměř dvojnásobek toho, co čekali analytici, na 80 bilionů jenů (přes 19 bilionů Kč). Úrokovou sazbu ponechala podle očekávání beze změny v rozpětí nula až 0,1 procenta.

ECB na počátku tohoto měsíce představila plán neomezeného nákupu dluhopisů problémových zemí eurozóny. Fed pak minulý týden oznámil, že bude nakupovat hypoteční cenné papíry za zhruba 40 miliard dolarů (750 miliard Kč) měsíčně. V těchto nákupech hodlá pokračovat, dokud se podstatně nezlepší situace na trhu práce a citelně neklesne nezaměstnanost.

Na euro rovněž stále působí nejistota kolem budoucnosti Španělska. Trhy čekají, zda země požádá o pomoc z programu nákupu dluhopisů ECB. Madrid stále podání žádosti odkládá kvůli obavám z přísných podmínek, které bude muset vláda splnit, pokud bude chtít pomoc, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK