Průmysl v USA zůstává slabý, jeho index je na minimu za tři roky

20.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. září (ČTK) - Aktivita v americkém průmyslu zůstala v září na slabé úrovni a třetí čtvrtletí bylo pro zpracovatelský sektor kvůli propadu vývozu nejhorší za tři roky. Plyne to z předběžných údajů o vývoji průmyslové aktivity v USA, které dnes vydala agentura Markit.

Index nákupních manažerů zůstal tento měsíc na srpnové úrovni 51,5 bodu, tedy mírně nad hranicí 50 bodů, která vyznačuje předěl mezi růstem a poklesem ekonomické aktivity. Průměr indexu za poslední tři měsíce činil rovněž 51,5 bodu ve srovnání s průměrem 54,2 bodu ve druhém čtvrtletí. Byl to nejhorší výsledek od třetího čtvrtletí roku 2009.

Index produkce klesl na 51,2 bodu, nejníže od září 2009. "Vzhledem k tomu, že produkce roste nejpomalejším tempem od začátku oživení z recese, je možné, že zpracovatelský sektor bude ve třetím čtvrtletí působit na ekonomiku jako mírná brzda," řekl agentuře Reuters hlavní ekonom Markit Chris Williamson.

Nové zakázky průmyslových firem v září celkově rostly. Exportní zakázky však utrpěly nejhlubší propad za téměř rok a klesají již čtvrtý měsíc po sobě.

Zpracovatelský průmysl byl v minulých dvou letech jedním z motorů oživení americké ekonomiky z recese let 2008-09, letos ale začal zpomalovat. K oslabení přispěla recese v Evropě a slabší růst asijských ekonomik.

Markit své indexy sestavuje na základě anket u nákupních manažerů průmyslových firem. Konečnou zpráva zveřejní první pracovní den příštího měsíce, kdy vyjdou také obdobné údaje amerického institutu ISM.

Dnešní údaje Markit ukázaly pokračování poklesu aktivity zpracovatelského sektoru i v eurozóně, kde index klesl na 45,9 bodu, minimum od června 2009. Dál klesá také průmyslová aktivita v Číně, kde index banky HSBC dnes zaznamenal mírný nárůst, zůstal ale více než dva body pod hranicí 50 bodů.

Ve druhém čtvrtletí tempo růstu americké ekonomiky zvolnilo na 1,7 procenta ze dvou procent v prvním čtvrtletí. Centrální banka USA (Fed) minulý týden oznámila, že na podporu ekonomického růstu spustí třetí kolo nákupů dluhopisů od propuknutí finanční krize.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK