Mzdy v podnikatelské i nepodnikatelské sféře v pololetí vzrostly

24.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. září (ČTK) - Střední hrubá mzda stoupla v soukromých firmách v prvním pololetí meziročně o 2,5 procenta na 20.856 korun. V nepodnikatelské sféře pak tzv. medián hrubého měsíčního platu stoupl meziročně o 2,2 procenta na 23.624 korun. Vyplývá to z údajů zveřejněných v Informačním systému o průměrném výdělku (ISPV), které spravuje ministerstvo práce a sociálních věcí.

Medián tak byl v nepodnikatelském sektoru o 2768 Kč vyšší než medián v podnikatelské sféře. Rozdíl podle společnosti Trexima, která data zpracovala, poukazuje na rozdíly v rozdělení mezd a platů v jednotlivých sférách.

"Ve mzdové sféře existují vyšší rozdíly mezi výdělky jednotlivých zaměstnanců," uvedla analytička společnosti Trexima Kateřina Duspivová. To podle ní potvrzuje i rozdíl mezi mediánem a průměrnou mzdou. Zatímco v soukromém sektoru je rozdíl mezi mediánem a průměrnou mzdou 4606 korun ve prospěch průměrné mzdy, v nepodnikatelské sféře je to pouze o 1377 korun. V nepodnikatelském sektoru nedosahuje na průměrnou mzdu 59,5 procenta zaměstnanců, zatímco v případě soukromého sektoru je to 69 procent zaměstnanců.

Zaměstnanci v soukromých podnicích odpracovali během prvního pololetí průměrně 153,7 hodiny za měsíc, tedy o 3,1 hodiny měsíčně méně než zaměstnanci v nepodnikatelské sféře. "Tento rozdíl byl způsoben mimo jiné i skutečností, že v platové sféře je častěji uplatňována osmihodinová pracovní doba, zatímco ve mzdové sféře je v mnoha subjektech pracovní doba zkrácená," uvedla Duspivová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK