Finep Holding loni zmírnil ztrátu, musel ale odepsat miliardu

25.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. září (ČTK) - Přední tuzemský stavitel bytů Finep Holding se ani loni nevymanil z "červených čísel", společnost ale prodělala méně než v roce 2010. Ztráta za minulý rok činí zhruba 70 milionů korun, předloni byla přibližně na 194 milionech. Firma navíc v roce 2011 musela odepsat asi miliardu korun z dlouhodobých finančních aktiv. ČTK to dnes zjistila z nekonsolidovaných výsledků zveřejněných ve výroční zprávě holdingu.

"Negativně hospodářský výsledek ovlivnila tvorba opravných položek k majetkovým účastem, neboť v této oblasti společnost zastávala velice konzervativní strategii," uvedl holding ve výroční zprávě. Pokud se však odhlédne od opravných položek k dlouhodobým finančním aktivům, činil loňský zisk Finepu Holding asi 123 milionů korun.

Společnost musela za loňský rok odepsat zhruba miliardu korun z dlouhodobých finančních aktiv, která tvoří majetkové účasti v dceřiných firmách a podíly v dalších společnostech. Odepsaná částka představuje 21 procent z původních pořizovacích cen. Hodnota majetkových účastí firmy činila po loňském odpisu asi 3,5 miliardy korun.

S ohledem na rizika dalšího hospodářského vývoje v České republice a EU se těžko odhaduje, zda je tato míra znehodnocení dostačující, uvedla ve výroční zprávě auditorka Hana Vomáčková ze společnosti Ravo-Audit. Vomáčková nevylučuje, že letos a příští rok bude muset Finep Holding odepsat další aktiva na úrovni kolem 480 až 730 milionů korun. "Pokud by hospodářský vývoj v ČR a v EU byl příznivější, nemusela by se tato rizika naplnit," dodala auditorka.

Valná hromada holdingu už dala zelenou tomu, aby se loňský prodělek převedl na účet neuhrazené ztráty minulých let. Na tomto účtu měla firma už loni kumulovanou ztrátu kolem 519 milionů korun.

Základní jmění Finepu Holding přesahuje čtyři miliardy korun. Firma zastřešuje skupinu, která patří mezi největší stavitele bytů v Česku. Konkuruje si hlavně se společnostmi Central Group, Ekospol a Skanska.

Kromě výstavby bytů v Praze se Finep v minulých letech pustil také do staveb kancelářských budov. Do kanceláří v Praze-Stodůlkách se mu podařilo přilákat například společnost Siemens, aktuálně tam staví budovu pro Komerční banku, stěhovat se má na západní okraj Prahy také sídlo společnosti Vodafone ČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK