Ceny ropy stouply kvůli napětí kolem Íránu

25.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. září (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes zvýšily, protože rostoucí napětí kolem Íránu převážilo nad obavami investorů ohledně vyhlídek globální ekonomiky.

Severomořská ropa Brent odpoledne zdražila téměř o dolar na 110,80 dolaru za barel. Během dne se vyšplhala až na 111,36 USD. Cena americké lehké ropy WTI stoupla o 70 centů na 92,63 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád těsně před začátkem Valného shromáždění OSN tradičně přiostřil svou protiizraelskou rétoriku. Novinářům v New Yorku v pondělí řekl, že Izrael nemá na mapě Blízkého východu žádné historické kořeny a že jeho hrozbu útokem na Írán nebere vážně.

Poptávku po ropě nicméně snižují obavy ohledně hospodářského růstu, které jsou důsledkem pokračující dluhové krize v eurozóně. Náladu investorů zasáhla například pondělní zpráva o dalším poklesu podnikatelské důvěry v Německu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 110,80 109,81 New York - Nymex WTI listopad 92,63 91,93

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK