Americké akcie kvůli Caterpillaru a Applu výrazně klesly

26.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. září (ČTK) - Americké akciové trhy v úterý ztratily počáteční zisky a zaznamenaly nakonec výrazné oslabení, v němž širší index Wall Street klesl nejvíce od konce června. Vliv příznivých dílčích zpráv z ekonomiky smazaly propady akcií předního amerického průmyslového výrobce Caterpillar a technologického gigantu Apple.

V závěru obchodování na Wall Street Dow Jonesův index klesl o 0,75 procenta na 13.457,55 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 1,05 procenta na 1441,59 bodu a vykázal čtvrtý den ztrát. Index technologického trhu Nasdaq uzavřel se ztrátou 1,36 procenta na 3117,73 bodu. S&P 500 ztratil nejvíc od 25. června a Nasdaq utrpěl nejhlubší ztrátu od 20. června.

Trh nadále srážel zhoršený výhled ziskovosti Caterpillaru, jehož akcie nakonec prohloubily propad na více než čtyři procenta. Technologický sektor zůstal druhý den pod tlakem ztrát akcií Apple, které v úterý ztratily 2,5 procenta. Společnost v pondělí oznámila, že vyprodala počáteční zásoby nového telefonu iPhone 5 a trh se obává, že firma nebude schopna držet krok s vysokou poptávkou.

Akcie zpočátku podpořily zprávy o růstu indexu cen domů na americkém trhu a vzestupu indexu spotřebitelské důvěry v USA na sedmiměsíční maximum. K růstu dočasně přispívalo i to, že investoři se pustili do technických přesunů v portfoliích před koncem čtvrtletí

Trh v posledních třech měsících díky nadějím na kroky centrálních bank USA a eurozóny výrazně rostl. Širší index S&P získává za čtvrtletí stále téměř šest procent a za září je zatím vyšší o 2,5 procenta, což je na tradičně obtížný měsíc poměrně dobrý výsledek, uvedla agentura Reuters.

Na devizovém trhu kurz evropské měny v úterním kolísavém obchodování nakonec pod vlivem poklesu akcií a komodit oslabil. Investory také vede k opatrnosti vývoj ve Španělsku, kde vláda v rozpočtu na příští rok připravuje novou sérii úsporných opatření, ta ale narážejí na odpor veřejnosti.

Euro v New Yorku uzavřelo vůči dolaru poklesem o 0,2 procenta na 1,2906 USD po počátečním poklesu až na 1,2885 USD, minimum od 13. září. Dolar vůči japonskému jenu zůstal bez větší změny kolem 77,80 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK