Ceny ropy obnovily pokles, Brent znovu pod 110 dolary

26.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Světové ceny ropy dnes obnovily pokles a severomořská ropa Brent se vrátila pod 110 dolarů za barel. Ropný trh oslabují obavy o globální ekonomiku a podepisuje se na něm i nejistota kolem osudu Španělska.

 

Ropa Brent v Asii v 8:25 SELČ oslabila o zhruba 70 centů na 109,75 dolaru za barel a navázala na pondělní propad, jímž obnovila trend poklesu z minulého týdne. Cena americké lehké ropy WTI klesla stejným tempem na 90,65 dolaru za barel a přiblížila se úternímu dvouměsíčnímu minimu 90,57 USD.

Trh oslabují obavy z útlumu globálního hospodářského růstu, zejména kvůli pokračující dluhové krizi v eurozóně. Španělská vláda připravuje nový balík úsporných opatření, proti němu se ale v minulých dnech vzedmuly velké protesty.

Ve výraznějším poklesu ropě brání rostoucí napětí mezi Íránem a Západem. Americký prezident Barack Obama v úterý v OSN varoval Írán před úsilím získat jadernou zbraň a řekl, že diplomatická trpělivost USA s Teheránem není neomezená.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 109,75 110,42 New York - Nymex WTI listopad 90,65 91,37

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK