Strojírenská skupina Alta postaví v Rusku teplárnu

26.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 26. září (ČTK) - Strojírenská skupina Alta postaví ve městě Plast v Čeljabinské oblasti teplárnu za 15 milionů eur (374 milionů korun). Dnes podepsala v Rusku Alta kontrakt se společností Svetoč. ČTK o tom informovali zástupci Alty.

Projekt umožní zajistit trvalé a kvalitní dodávky elektrické energie pro společnost JužZolotoUgol, která se zabývá dobýváním rud. Přinese zkvalitnění dodávky tepla jednak pro samotný závod, ale především pro obyvatele přilehlého města Plast.

Alta, která je generálním dodavatelem předpokládá, že doba výstavby nepřekročí sedm měsíců. Uvedení do plného provozu je plánováno na rok 2014.

Projekt teplárny je jedním z mnoha, které Alta v Rusku má. Alta by měla v Rusku zpracovávat i technické zadání na druhou etapu výstavby hlubokého zpracování ropy na Jasjniské ropné rafinerii. Předpokládaný objem investice druhé etapy výstavby činí 250 až 300 milionů eur. Technické zadání bude zpracováno do konce prvního pololetí 2013. Realizace výstavby je plánována v letech 2014 až 2016. Alta vypracovala návrh smlouvy o vytvoření konsorcia se společnostmi CheMont Engineering a CB&I na realizaci projektu.

Strojírenská skupina Alta zvýšila v loňském roce konsolidované tržby o pět procent na 11,7 miliardy korun. Konsolidovaný zisk skupiny vzrostl o 22 milionů korun na 125 milionů Kč.

ALTA nyní mimo jiné vlastní výrobní závody TOS Kuřim - OS a společnost SE-MI service. V roce 2010 skupina koupila část ČKD Blansko Holding, a.s., zabývající se výrobou těžkých karuselů. Jejich výrobu koncem loňského roku převedla do Kuřimi. Loni do skupiny přibyla Škoda Machine Tool. Alta ji koupila od ruské strojírenské společnosti Stanko Impex Group.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK