Stavitelé prosazují změnu stavebního zákona a podmínek tendrů

26.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. září (ČTK) - Urychlené schválení zákona o vyvlastňování a zrušení výběru dodavatelů veřejných zakázek jen podle nejnižší nabídkové ceny jsou návrhy Svazu podnikatelů ve stavebnictví, které představí na jednání se zástupci vlády. ČTK to dnes řekl ředitel svazu Miloslav Mašek. Od jednání si slibuje prosazování prorůstových opatření, která by mohla pomoci rozhýbat stagnující odvětví.

Objem investic směřujících do stavebnictví se od roku 2008 neustále snižuje, uvedl Mašek. Proti 547 miliardám Kč v roce 2008 jich do oboru loni směřovalo 464 miliard. Situace se podle něj nezlepší ani v příštím roce, protože vládě chybí strategie výstavby i legislativní prostředky, kterými by se mohl vznik veřejně prospěšných infrastrukturních staveb urychlit.

Nejzásadnější legislativní změnou, kterou stavitelé prosazují, je změna stavebního zákona. Navrhují, aby soudy akceptovaly připomínky dotčené veřejnosti pouze v územním řízení a aby stěžovatelé nemohli opakovanými podáními protahovat výstavbu i v dalších fázích přípravy a samotné stavby.

Výraznou změnou by podle stavebníků měla projít současná praxe, kdy je v tendrech na státní zakázky jediným výběrovým kritériem nabídková cena. Podle generálního ředitele Metrostavu Pavla Piláta jsou nyní v době stavebního půstu firmy nuceny zakázky soutěžit za podnákladové ceny, což se musí odrazit na kvalitě staveb. Stát podle něj navíc v poslední době selhává ve stanovení výběrových kritérií, která jsou příliš měkká a zvýhodňují "garážové firmy s pochybnými referencemi ze zahraničí".

Tomu by chtěl svaz podnikatelů zabránit stanovením jasných kritérií ve výběrových řízení včetně určení obvyklých cen za jednotlivé práce a určení výše sankcí. V praxi by tak stavební firma, která ve výběrovém řízení nabídne například neobvykle vysokou záruční dobu, měla zdůvodnit, proč ji dává. Jakékoliv anomálie, které se na první pohled mohou zdát pro státního investora výhodné, se nakonec proti němu obrátí, uzavřel Mašek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK