Příšovická mlékárna společnosti Plastcom se dnes nevydražila

26.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Příšovice (Liberecko) 26. září (ČTK) - Příšovická mlékárna společnosti Plastcom se dnes v Praze nevydražila. Dražba se zřejmě bude opakovat, řekl ČTK Tomáš Doubrava ze společnosti Clanroy, která ji pořádala. Přestože si areál mlékárny v minulých týdnech prohlédla desítka zájemců a dnes zástupci tří na dražbu dorazili, do licitace se nezapojili. Insolvenční správce s věřitelským výborem tak budou nyní muset rozhodnout, zda se dražba bude konat znovu a s jakou vyvolávací cenou.

Příšovického starostu Antonína Líznera zpráva o nezdařeném prodeji mlékárny nepotěšila. Je to podle něj škoda hlavně proto, že je to v obci významný zaměstnavatel a bezmála rok už nevyrábí. Navíc jde o poslední mlékárenský podnik v Libereckém kraji a jeho budoucnost je stále nejistější. "Kdybychom byli schopni mlékárnu provozovat, tak bychom ji snad i chtěli, to ale není v silách obce," řekl dnes ČTK Lízner.

Zpracování mléka v Příšovicích má více než stoletou tradici. Mlékárna byla založena v roce 1903 jako družstevní. Od roku 1996 byla rodinnou firmou. "Podnik s 50 zaměstnanci zpracovával denně kolem 80.000 litrů mléka, kapacita je ale až 150.000 litrů," řekl už dříve ČTK jeden z posledních zaměstnanců mlékárny Otto Fišer. Nosným výrobním artiklem byly tvrdé sýry typu Eidam, které tvořily 90 procent výroby. Zbylou část představovaly tvaroh, máslo a zakysané jogurtové nápoje včetně sojových.

Výroba v podniku se zastavila loni v listopadu, technologie se však udržuje v takovém stavu, že je výrobu možné zhruba do týdne znovu rozjet - pokud budou mléko a zaměstnanci. Hodnotu podniku odhadli znalci na 38,888 milionu korun, vyvolávací cena byla stanovena na 35 milionů korun. Skutečná hodnota podniku, který se specializoval na výrobu tvrdých sýrů, je však vyšší. Za posledních deset let totiž majitelé do modernizace podniku a nových technologií investovali kolem 150 milionů korun.

Plastcom je od loňského prosince v konkurzu. Návrh podal jeden z věřitelů, později se k němu připojili i vlastníci. Věřitelům firma dluží více než 95 milionů korun, největším věřitelem je Státní zemědělský intervenční fond, který žádá vrácení dotace téměř 19 milionů korun. Jinak podnik dluží hlavně dodavatelům mléka. Dluhy mlékárny však na případného nového vlastníka, který by podnik vydražil, nepřecházejí. Podnik získá bez starých závazků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK