Itálie podle ministra hospodářství nehodlá žádat o pomoc

26.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 26. září (ČTK) - Itálie navzdory zhoršujícímu se stavu ekonomiky i veřejných financí neplánuje požádat o pomoc ze záchranného fondu Evropské unie ani od Evropské centrální banky. Uvedl to dnes podle agentury Reuters italský ministr hospodářství a financí Vittorio Grilli.

Itálie ve snaze o odvrácení dluhové krize přijala řadu úsporných opatření, která však měla negativní dopad na spotřebitelskou důvěru a prohloubila hospodářskou recesi.

"Věřím, že Itálie odvádí velmi dobrou práci při reformě své ekonomiky bez potřeby nějaké mimořádné pomoci," uvedl Grilli po setkání se šéfem německé centrální banky Jensem Weidmannem. "Italská vláda v tomto bodě nemá v plánu požádat o nějaký program (pomoci)," dodal.

Weidmann upozornil, že Itálie je dostatečně silná na to, aby se obešla bez vnější pomoci. "Itálie již učinila velké pokroky, které mají pozitivní dopady nejen na samotnou Itálii, ale také na celou eurozónu," dodal.

Grilli se dnes odmítl vyjádřit k tomu, zda bude pomoc potřebovat Španělsko. Poukázal nicméně na poměrně rychlý postup španělských reforem. Španělský ministr hospodářství Luis de Guindo o víkendu uvedl, že jeho země nehodlá spěchat se žádostí o zahraniční pomoc při splácení svých dluhů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK