Podíl dolaru na globálních rezervách mírně klesl, euro získalo

28.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. září (ČTK) - Podíl amerického dolaru na rezervách světových centrálních bank ve druhém čtvrtletí mírně klesl, zatímco podíl eura i přes přetrvávající dluhovou krizi eurozóny stoupl. Rezervy centrálních bank vzrostly na nové maximum přes 10,5 bilionu dolarů (205 bilionů Kč), plyne z dnešních údajů Mezinárodního měnového fondu (MMF).

 

V rezervách centrálních bank měl dolar 5,8 bilionu USD, což bylo 61,9 procenta ve srovnání s 62,1 procenta v prvním čtvrtletí. Dolar dál zůstává jasně hlavní rezervní měnou, řekla agentuře Reuters ke zprávě analytička torontské Scotiabank Camilla Suttonová.

Podíl eura se zvýšil na rovných 25 procent ze 24,9 procenta v prvních třech měsících tohoto roku a centrální banky zvýšily objem evropské měny v rezervách o 45,5 miliardy dolarů. Podíl eura je však nadále výrazně pod svým vrcholem z roku 2009, tedy těsně před vypuknutím dluhové krize, kdy dosáhl 28 procent. V roce 1999 po svém vzniku se euro na globálních rezervách podílelo 18 procenty.

Ve druhém čtvrtletí nápadně klesl podíl eura v rezervách centrálních bank rozvíjejících se zemí. MMF zde zaznamenal pokles o zhruba čtyři procenta na 695 miliard USD. Tato skupina zemí, kam patří Čína, Rusko nebo Brazílie, drží nadále většinu světových rezerv a za čtvrtletí je zvýšila o půl procenta na 6,8 bilionu USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK