Americké akcie v závěru týdne klesly, za čtvrtletí výrazně rostly

28.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. září (ČTK) - Americké akcie uzavřely týden poklesem, protože investoři si na konci čtvrtletí vybírali zisky ze silného letního růstu a trh oslabily nepříznivé ekonomické údaje z USA. Za poslední měsíc ale trh dál rostl a ve třetím čtvrtletí si Wall Street díky zásahům centrálních bank USA a eurozóny připsala nejvýraznější přírůstky od roku 2010.

V závěru newyorského obchodování Dow Jonesův index klesl o 0,36 procenta na 13.437,13 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 0,45 procenta na 1440,62 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 0,65 procenta a skončil na 3116,23 bodu.

Za týden Dow Jones a S&P ztratily přes jedno procento a Nasdaq dvě procenta. V září si ale DJIA a S&P zapsaly k dobru zhruba 2,5 procenta a Nasdaq 1,6 procenta. Čtvrtletní zisk S&P dosáhl 5,8 procenta, u Dow Jonese to bylo 4,3 procenta a Nasdaq posílil o 6,2 procenta.

Akciový trh v posledních třech měsících prudce rostl díky nadějím na kroky centrálních bank USA a eurozóny, které se počátkem tohoto měsíce naplnily. Od poloviny minulého týdne ale akcie vesměs oslabují, protože trhu se zmocnily pochybnosti o schopnosti americké centrální banky podpořit novými kroky ekonomický růst a zaměstnanost. Panují také obavy z útlumu ekonomik v Číně a dalších problémů v eurozóně.

Ve čtvrtek získala Wall Street podporu v rozpočtových a reformních plánech španělské vlády, dnes však na trhu zavládla skepse, kterou jen mírně rozředily zhruba očekávané výsledky auditu španělských bank. Investoři se ale obávají plánované revize španělského ratingu agenturou Moody´s a mají také obavy z šířících se protestů proti úsporné politice vlád eurozóny.

Trh oslabily údaje, podle nichž index podnikatelské aktivity na Středozápadě USA přešel poprvé od roku 2009 do pásma poklesu. Také konečný výsledek průzkumu spotřebitelské důvěry agentury Thomson Reuters a Michiganské univerzity skončil o něco hůře, než se čekalo.

Na devizovém trhu dnes euro ztratilo počáteční zisky a dolar všeobecně oslabil. Americkou měnu zvýhodnily přesuny v investičních portfoliích v závěru čtvrtletí. Euro ztrácelo druhý týden po sobě a dnes je oslabily obavy investorů z toho, zda španělská vláda dokáže prosadit plány úspor a reforem. Za celé září ale evropská měna posílila o 1,7 procenta, nejvíce od prvního čtvrtletí.

Euro vůči dolaru kleslo nakonec o 0,4 procenta na 1,2860 USD a bylo blízko čtvrtečního dvoutýdenního minima 1,2828 USD. Dolar proti japonskému jenu posílil o 0,6 procenta na 78,08 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK