Vedení těžařského gigantu Xstrata je pro spojení s Glencorem

01.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. října (ČTK) - Správní rada těžařského gigantu Xstrata doporučila akcionářům, aby přijali podmínky nabídky obchodníka s komoditami Glencore na spojení podniků. Informoval o tom dnes internetový server BBC. Sloučením by měl vzniknout komoditní obr, který obsáhne vše od těžby surovin, přes pěstování zemědělských plodin až po obchod s těmito komoditami.

Akcionáři Xstraty nyní budou hlasovat o tom, zda přistoupí na výměnu každé své akcie za 3,05 akcie společnosti Glencore. Ta svou nabídku zvýšila poté, co se proti původnímu návrhu ve výši 2,8 akcie postavili klíčoví akcionáři Xstraty.

Společnost Xstrata těží například měď v Jižní Americe a zinek ve Španělsku. Glencore je největším obchodníkem s komoditami na světě. Firma obchoduje s kovy a dalšími nerosty, ale také s energií a zemědělskými produkty.

"Strategické důvody pro spojení firem Xstrata a Glencore zůstávají velmi přesvědčivé," uvedl generální ředitel společnosti Xstrata Mick Davis. "Fúze spojí silné stránky obou firem do unikátního podniku," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK