Aktivita zpracovatelského sektoru eurozóny v září opět klesla

01.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. října (ČTK) - Aktivita zpracovatelského sektoru eurozóny v září počtrnácté za sebou klesla. Vyplývá to z průzkumu mezi nákupními manažery, jehož výsledky dnes zveřejnila společnost Markit. Údaje podle agentury Reuters ukazují na příchod nové hospodářské recese.

Index aktivity v září stoupl na 46,1 bodu ze srpnových 45,1 bodu. Zůstal však pod klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi poklesem a růstem aktivity.

"Navzdory určitému zpomalení tempa poklesu v minulém měsíci zažili výrobci v eurozóně nejhorší čtvrtletí za tři roky," uvedl hlavní ekonom společnosti Markit Chris Williamson. "Tento sektor bude velkou brzdou ekonomického růstu. Propad tohoto regionu do nové recese je proto ve třetím čtvrtletí zřejmě nevyhnutelný," dodal.

Ekonomika eurozóny ve druhém čtvrtletí klesla o 0,2 procenta. Pokud by pokles pokračoval také ve třetím čtvrtletí, dostala by se do recese. Ta je obvykle definována jako minimálně dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Eurozóna opustila poslední recesi v roce 2009. Poté se však její ekonomika dostala do nových problémů kvůli dluhové krizi, která začala v silně zadluženém Řecku. Řada ekonomů podle agentury Reuters předpokládá, že eurozóna ve třetím čtvrtletí upadla do nové recese, ze které se nevymaní dříve než v příštím v roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK