MD: dodavatel registru odstranil z databází nejhorší chyby

01.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dodavatel centrálního registru vozidel, společnost ATS -Telcom, odstranil z databáze 800.000 špatně uvedených údajů. S odvoláním na předběžnou zprávu firmy o výsledcích opravy registru vozidel to dnes ČTK řekl mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Odstraněna by tak měla prý být většina nejzávažnějších chyb. Kolik chybných údajů databáze registru obsahují, ale ministerstvo netuší. Podle nejčernějších scénářů by by mohlo jít až o několik milionů údajů.

 

"Určitě provedeme namátkovou kontrolu těch dat, které byly opraveny, uvedl Novák. V registru by se podle něj od konce září neměl například vyskytovat zápis více majitelů u jednoho vozidla. Drobné chyby se ale vyskytovat budou i nadále, připustil. Společnost ATS - Telcom se prý ale zavázala, že bude s opravami dat pokračovat. Dodání oficiální zprávy o podrobnostech provedené revize dat ministerstvo očekává tento týden.

Existenci chybných údajů ministerstvo dopravy přiznalo na konci července. Podle úřadu se měly vyskytovat už v předešlé podobě registru, kterou spravovalo ministerstvo vnitra. Problémy se vyskytly například s výše uvedeným zápisem majitelů vozidel. V systému se mnohdy nezobrazoval aktuální majitel vozidla, ale předchozí majitel. Registrační značka nesouhlasila v téměř 21.000 případech a objevily se duplicitní VIN kódy.

Nový registr ministerstvo dopravy spustilo 9. července. Po zhruba hodině provozu systém selhal a od té doby se potýká s neustálými problémy. Software pro nový registr stál 37 milionů korun, přičemž firma ATS - Telcom Praha zakázku získala od ministerstva dopravy bez výběrového řízení. Dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo zaplatit za provoz registru.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK