Řecko chce příští rok snížit deficit rozpočtu na 4,2 procenta HDP

01.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 1. října (ČTK) - Řecká vláda plánuje snížit příští rok rozpočtový deficit novými úspornými opatřeními na 4,2 procenta z letošních 6,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Primární rozpočtová bilance bez započtení obsluhy dluhu se má dostat poprvé za desetiletí do přebytku. Plyne to z vládního návrhu rozpočtu, který dnes předložil řecký ministr financí Jannis Sturnaras.

Rozpočet, který ministr ještě dnes konzultoval s inspektory Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF), předpokládá, že řecká ekonomika zůstane šestý rok v recesi a HDP klesne o 3,8 procenta po letošním propadu o asi 6,5 procenta. Průměrná míra nezaměstnanosti má stoupnout na nový rekord 27,4 procenta ve srovnání s dosud rekordní úrovní 24,4 procenta na konci druhého čtvrtletí. Veřejný dluh má dosáhnout 179,3 procenta HDP.

Primární bilance se má podle návrhu napřesrok přehoupnout do přebytku 1,1 procenta HDP. V letošním roce mělo Řecko podle dohody s mezinárodními věřiteli snížit tento schodek na jedno procento, skutečný výsledek ale bude podle nedávného odhadu ministerstva financí deficit 1,5 procenta HDP.

Řecká vládní koalice se minulý týden dohodla na základní podobě úsporných opatření v objemu zhruba 11,5 miliardy eur (288 miliard Kč) pro příští dva roky. Z toho pro rok 2013 se počítá s úsporami 7,8 miliardy eur.

Úsporný rozpočet je jednou z podmínek pro to, aby Řecko získalo další miliardy eur z druhého záchranného balíku. Země před téměř třemi roky spadla do dluhové krize a od května 2010 je závislá na finanční pomoci EU a MMF. Výměnou za úvěrovou pomoc se Atény zavázaly k výrazným úsporám, jejichž součástí je razantní omezení výdajů a zvyšování daní.

Drastická úsporná opatření prohloubila ekonomický pokles a vyvolávají silné protesty. Řecko minulý týden ochromila 24hodinová generální stávka a na tento měsíc plánují odbory další stávkové akce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK